Economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunţată spre piaţa Uniunii Europene. În primele 5 luni ale anului curent volumul exporturilor spre UE a crescut cu peste 22%, în timp ce exporturile spre CSI s-au redus cu aproape 19%. Drept rezultat, 53,8% din exporturile Republicii Moldova s-au orientat spre piaţa comunitară şi doar 31,8% - spre CSI, distribuţia fiind ceva mai echilibrată în aceeaşi perioadă din 2013 (44,8% spre UE şi, respectiv, 39,9% spre CSI). Datele sunt prezentate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în ediţia a 47-a a publicaţiei lunare „Realitatea economică”, transmite IPN.
Expert-Grup menţionează că respecializarea nu este una doar geografică, ci şi după produse. Astfel, este sugestiv faptul că circa 65% din categoriile de produse exportate de către Republica Moldova în ianuarie – mai erau în creştere. Astfel, pierderile cauzate de reducerea cu 35% a exporturilor de băuturi alcoolice şi nealcoolice (urmare a restricţiilor aplicate de Federaţia Rusă), sunt compensate de creşteri substanţiale a exporturilor altor produse la care producătorii autohtoni deţin avantaje comparative. Spre exemplu, în aceeaşi perioadă au crescut de 3,1 ori exporturile de cereale şi preparate pe bază de cereale, de 6,7 ori – exporturile de hrană destinată animalelor, de 3,1 ori – exporturile de grăsimi şi uleiuri vegetale, de 2,7 ori – exporturile de produse chimice organice etc.
Experţii economici consideră că, în viitorul apropiat, politicile economice trebuie să susţină tendinţele de respecializare şi reorientare a economiei moldoveneşti, în paralel cu compensarea, pe termen scurt, a pierderilor exportatorilor spre piaţa rusească. În timp ce susţinerea ramurilor industriale care se orientează spre piaţa UE poate fi făcută în baza unor politici pasive (eliminarea barierelor şi constrângerilor administrative), susţinerea ramurilor care suportă pierderi în rezultatul restricţiilor aplicate de către Federaţia Rusă necesită politici active de intervenţie. Expert-Grup subliniază că, deşi nu pot fi excluse anumite probleme de calitate a produselor autohtone exportate pe piaţa rusească, restricţiile respective sunt de sorginte preponderent politică, motiv din care Guvernul trebuie să-şi asume o parte din responsabilităţi şi să identifice măsuri directe sau indirecte de compensare a pierderilor exportatorilor (cel puţin pentru primii 1-2 ani, până la explorarea pieţelor alternative de desfacere).