logo

Experții WatchDog consideră absolvirea de pedeapsă a autodenunțătorilor neconstituțională


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-watchdog-considera-absolvirea-de-pedeapsa-a-autodenuntatorilor-neconsti-7978_1041331.html

Experții Asociației Comunitatea „WatchDog.MD” consideră că absolvirea de la pedeapsă penală a autodenunțătorilor este neconstituțională. În opinia experților, autodenunțul este un instrument de protecție a corupților. Aceștia au elaborat o sesizare către Curtea Constituțională prin care solicită examinarea și declararea prevederile Codului Penal ce prevăd scutirea de răspundere penală a autodenunțătorilor, drept neconstituționale.

Într-o conferință de presă la IPN, expertul Valeriu Pașa a declarat că pe lângă încălcarea bunelor practici internaționale, principiul prin care autodenunțătorul este lăsat în libertate și scutit de răspundere, încalcă și principiile Constituției Republicii Moldova. Potrivit lui, interes pe acest subiect prezintă și cazul lui Ilan Șor, caz în care procurorul general încă în 2017 a anunțat că Șor este scutit de răspundere pentru că a scris un autodenunț. Aceasta, în condițiile în care, spune Valeriu Pașa, politicianul a recunoscut că a oferit mită, într-un dosar care are tangență cu furtul miliardului.

Expertul Sergiu Tofilat susține că justiția trebuie să-i trateze în mod egal pe toți cei implicați în corupție. În opinia sa, nu este corect faptul ca Ilan Șor și complicii săi să participe la acte de corupție, iar într-un final să fie pedepsiți doar complicii, pe motiv că Ilan Șor a scris autodenunț. Expertul mai spune că autodenunțurile examinate conțin informații false, care sunt luate de procuror ca bază probatorie, fiind acceptată ca adevărată de către instanțele de judecată. Sergiu Tofilat consideră că prin aceste acțiuni justiția moldovenească stimulează persoanele să ia mită.

Avocatul Ștefan Gligor spune că în Codul Penal există trei articole menite să lupte împotriva corupției, active sau pasive. Potrivit lui, toate trei conțin o clauză conform căreia, persoana, de la care au fost estorcate anumite bunuri materiale sau beneficii, este eliberată de răspundere penală, dacă aceasta depune autodenunț. Avocatul spune că încă în 2011, dar și în 2013, și în 2015 de două ori, Grupul statelor împotriva corupției (GRECO) a formulat recomandări la adresa Republicii Moldova, cu privire la eliminarea clauzelor care creează un risc mare de abuz. Acestea însă au fost ignorate.

Experții WatchDog.MD spun că textul sesizării va fi plasat pe pagina web a Asociației. Totodată, aceștia au îndemnat deputații, președintele țării, Guvernul, Ministerul Justiției, procurorul general și avocatul poporului să semneze respectiva sesizare.