logo

Experţii vin cu sugestii pentru un eventual plan anticriză al noului guvern


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-vin-cu-sugestii-pentru-un-eventual-plan-anticriza-al-noului-guvern-7966_1021807.html

Guvernul nou instalat are nevoie de un plan anticriză, adică de un şir de măsuri premergătoare planului de guvernare. Sugestia vine de la experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care au lansat şi un studiu – „Ce trebuie să conţină un potenţial plan-anticriză al noului guvern”, transmite IPN.

Solicitat să evidenţieze câteva din măsurile care se impun, Veaceslav Negruţa, unul dintre autorii studiului şi ex-ministru al finanţelor, a specificat că planul anticriză ar trebui să derive din radiografia crizelor. Este necesar ca o entitate independentă să facă o analiză funcţională a instituţiilor publice şi celor cu funcţii de control. Instituţiile inutile sau cele cu atribuţii care se suprapun trebuie eliminate. Mai e nevoie de a eficientiza comunicarea între instituţii şi de a promova în serviciul public oameni integri şi competenţi.

În ceea ce priveşte măsurile de atenuare a crizei bancare, se recomandă preluarea de către Banca Naţională a rolului de lider în implementarea  acestor măsuri. E nevoie de un program de asanare a sectorului bancar, pornind de la cele mai bune practici internaţionale. Urmează a fi eliminate posibilităţile prin care băncile comerciale interacţionează cu companii din jurisdicţii riscante sau puţin credibile. O recomandare a experţilor ţine de iniţierea imediată a celei de-a doua etape a investigaţiei furtului din sectorul bancar, cu evidenţierea factorilor de decizie implicaţi în acest furt prin lipsa de reacţie sau prin reacţie întârziată. Pe ordinea de zi rămâne consolidarea independenţei BNM şi prezentarea informaţiei despre utilizarea creditelor de urgenţă acordate celor trei bănci implicate în furturile de bani.

Printre măsurile de atenuare a crizei bugetare Expert-Grup evidenţiază începerea negocierilor cu FMI  în vederea încheierii unui nou program de colaborare şi  dezgheţarea fondurilor financiare angajate de către partenerii de dezvoltare pentru 2015, ajustarea cadrului bugetar în funcţie de resursele financiare disponibile şi rectificarea bugetului de stat pe anul curent. Dar nu prin asumare de răspundere a guvernului, ci prin procedura prevăzută de legislaţie, adică prin adoptarea de către Parlament.