Experţii susţin că introducerea cotei „zero” la impozitul pe venit va reduce indirect autonomia financiară a autorităţilor locale
https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-sustin-ca-introducerea-cotei-zero-la-impozitul-pe-venit-va-reduce-indir-7966_966703.html
Introducerea cotei „zero” la impozitul pe venit, conform Legii cu privire la liberalizarea economiei, se va solda cu pierderi anuale de 810 mln USD în următorii trei ani, sau 1,5% din PIB.
Potrivit analistului economic Valeriu Prohniţchi, co-autor al studiului „Amnistia fiscală şi impunerea la cota „o” a profitului agenţilor economici în Moldova: evaluarea impactului şi riscurilor potenţiale”, aceste pierderi vor fi suportate în majoritate de bugetele locale, unde impozitul pe venit formează în prezent o treime din venitul total al acestora. În bugetul de stat, impozitul pe venit are o cotă de doar 3,2%, ce nu va influenţa semnificativ volumul total al acumulărilor.
Deşi pierderile bugetelor locale se preconizează a fi compensate în 2008 cu transferuri mai mari de la bugetul de stat – 2,9 mlrd lei faţă de 2 mlrd lei în 2007, aceasta însă va însemna o altă reducere a autonomiei financiare a autorităţilor locale, spune expertul.
Valeriu Prohniţchi menţionează că experienţa Estoniei sugerează că impozitul la cota zero poate atrage efecte semnificative doar în cazul în care vor fi implementate în paralel reforme mai largi, o integrare continuă în economia europeană şi mondială şi sporirea investiţiilor directe în economia R. Moldova.
Stabilirea impozitului pe venit la cota „zero” pentru agenţii economici, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008.