logo

Experţii sunt îngrijoraţi de existenţa structurilor paramilitare în autonomia găgăuză


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-sunt-ingrijorati-de-existenta-structurilor-paramilitare-in-autonomia-ga-7978_1016220.html

Experţii sunt îngrijoraţi de existenţa structurilor paramilitare în autonomia găgăuză şi critică organele de drept de la Chişinău pentru lipsă de acţiune. Declaraţii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Fostul director interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, susţine că tânărul care a fost reţinut la aeroportul Chişinău suspectat de acţiuni extremiste şi participare la acţiunile militare de partea separatiştilor pro-ruşi din Donbas, denotă existenţa unor structuri paramilitare ilegale în autonomia găgăuză. „Ne îngrijorează existenţa armatei găgăuze. Aceşti tineri, care sunt de fapt nişte victime ale politicienilor cu aspiraţii separatiste de la Comrat, sunt instruiţi pentru acţiuni separatiste, fie în regiunea transnistreană, care nu este controlată de către Chişinău, fie în Rusia. Acest tânăr găgăuz a lucrat la Moscova la negru, iar acolo a şi fost racolat. Sunt foarte mulţi găgăuzi care locuiesc sau studiază la Tiraspol, iar o bună parte lucrează la Moscova la negru. Acolo şi este racolat tineretul găgăuz”, a comunicat Dediu.

Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului 1992 combatanţilor „Tiras-Tighina”, a acuzat autorităţile şi organele de drept de la Chişinău de lipsa de acţiune privind formarea gărzilor găgăuze. „Noi încă în 2013 am bătut alarma în cadrul unei conferinţe de presă, însă autorităţile nu s-au sesizat. Abia în primăvara anului 2014, după ce ne-am adresat şefului statului, autorităţile au luat atitudine şi au urmat câteva arestări. Noi, foştii combatanţi ai războiului de pe Nistru, am obosit deja să dormim cu pistolul sub pernă din cauza inacţiunii organelor de drept”, a punctat Caraman.

Analistul politic Oazu Nantoi a calificat situaţia drept una periculoasă. „Este cunoscut faptul că în perioada când Basarabia era în componenţa României, găgăuzii erau foarte bine integraţi în comunitate. Ceea ce se întâmplă acum în Găgăuzia este consecinţa politicii de rusificare şi expansioniste a Rusiei. Apare întrebarea dacă Găgăuzia a avut nevoie de autonomie, în condiţiile când acolo se vorbeşte limba rusă, rusa este limba de studiere în şcoli şi nici nu există manuale în limba maternă. Toate acestea au fost gândite cu mult timp înainte de către Moscova”, susţine Nantoi.

Deputatul neafiliat, Mihai Godea, membru al comisiei parlamentare securitatea statului, consideră că situaţia este una alarmantă şi la fel acuză autorităţile. „Nu este periculos un găgăuz care avea uniformă, sunt periculoşi cei care trag sforile. Situaţia este de aşa o conjunctură că trebuie să se pună degetul pe rană. Iar organele de drept nu fac acest lucru. Până în prezent nu a fost luată nicio atitudine faţă de guvernatorul regiunii Mihail Formuzal care, fiind membru al Guvernului, a atentat la suveranitatea Republicii Moldova”, a conchis Godea.