Experţii salută mediarea ca element al justiţiei
https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-saluta-mediarea-ca-element-al-justitiei-7967_962632.html
Experţii în domeniu discută în prezent oportunitatea comasării a două proiecte de lege - Legea cu privire la medierea pe cauze penale şi Legea cu privire la medierea pe cauze civile, într-un singur proiect – proiectul Legii cu privire la Mediere. Ambele proiecte au fost aprobate anterior doar prin hotărâre de Guvern, precizează Info-Prim Neo.
Directorul Institutului de Reforme Penale, Igor Dolea, a declarat, marţi, 12 decembrie, în cadrul unei mese rotunde la tema respectivă că indiferent de felul în care va fi votată medierea în Parlament - o lege unică sau două legi separate - important este că autorităţile statului au conştientizat necesitatea medierii ca element al justiţiei. El a menţionat că medierea există în toate ţările lumii şi şi-a demonstrat utilitatea şi eficienţa.
Potrivit sursei citate, medierea este o alternativă procesului judiciar, care eliberează instanţele de judecată de un număr extrem de mare de cauze. Această procedură are avantajul de a oferi rezultate mai convenabile pentru părţile aflate în conflict şi le satisface mai bine interesele. Concomitent, rezultatele sunt obţinute cu cheltuieli mai mici, cu economie de timp şi de emoţii negative, comparativ cu procedurile de judecată sau negocierea realizată fără ajutorul specialistului. Potrivit lui Dolea, urmărirea penală, judecata nu sunt întotdeauna cele mai eficiente metode şi nu în toate cazurile victima rămâne satisfăcută de efectele procesului judiciar.
Expertul a mai spus că medierea, care are ca rezultat împăcarea, de regulă, se aplică în cazuri de infracţiuni uşoare şi mai puţin grave, adică pentru cele care se condamnă cu până la 5 ani privaţiune de libertate. În cazurile respective, dacă părţile au ajuns la împăcare, procedura de urmărire penală încetează, iar victima este despăgubită financiar, în funcţie de pretenţiile sale. În caz de omor, medierea poate avea loc doar pentru anumite circumstanţe atenuante, adică instanţa poate să ia în considerare regretul sincer a persoanei care a comis omorul, poziţia rudelor victimei. Evident că în caz de omor, indiferent de rezultatele medierii, nu poate avea loc încetarea procesului de judecată, a mai spus sursa citată.
Procedura de în R. Moldova se aplică la moment doar în Chişinău şi s-a dovedit a fi utilă, a subliniat expertul. Mulţi procurori, judecători au transmis cauza penală la mediere, iar în rezultat multe persoane, inclusiv victime au rămas satisfăcute, evitând procedura clasică judiciară, a declarat Igor Dolea, citat de Info-Prim Neo.