Experţii polonezi apreciază presa locală din R.Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-polonezi-apreciaza-presa-locala-din-rmoldova-7967_962628.html
Experţii polonezi consideră că cea mai mare problemă a presei locale din R.Moldova este concurenţa neloială făcută de presa proguvernamentală. Această concurenţă, susţin experţii, este o barieră serioasă în calea dezvoltării, pe toate planurile, a presei locale, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul unei conferinţe de presă prilejuite de apropiata finalizare a proiectului „Ziarul independent local ca întreprindere mică şi instituţie de advocacy”, implementat de Centrul Est-european pentru Democraţie din Polonia şi Asociaţia Presei Independente (API), ex-Ambasadorul Poloniei în R.Moldova, coordonatorul acestui proiect, Piotr Marciniak, a declarat că este impresionat de presa independentă locală din Moldova, care a conştientizat ce înseamnă datorie civică şi principiile independenţei şi ale democraţiei. Piotr Marciniak spune că multe ziare locale din Moldova se confruntă cu greutăţi, în special economice, dar reuşesc să-şi păstreze verticalitatea.
Un alt expert, Agnieska Nowinska, a declarat că lucrează cu presa locală din mai multe foste republici sovietice, inclusiv Moldova. Ea a menţionat că multe ziare de aici sunt cu adevărat independente, devenind o temelie a democraţiei. „Condiţiile în care se află aceste ziare sunt foarte grele, astfel că independenţa lor este un act de sacrificiu”, a mai spus Nowinska.
La rândul său, expertul Arkadius Gruchot a spus că presa locală independentă supravieţuieşte în condiţiile unei concurenţe a presei pro-guvernamentale, care este favorizată din toate punctele de vedere şi nu este expusă influenţei relaţiilor de piaţă.
Experţii au sosit în R. Moldova pentru aprecierea proiectului „Ziarul independent local ca întreprindere mică şi instituţie de advocacy”, care, potrivit directorului API, Petru Macovei, s-a desfăşurat în a doua jumătate a anului curent. Pe parcursul realizării proiectului, directorii, redactorii-şefi, reporterii şi managerii de vânzări de la 12 ziare independente locale au participat la trei treninguri. Din rândul participanţilor, experţii polonezi au selectat cinci publicaţii periodice independente – „SP” (Bălţi), „Unghiul” (Ungheni), „Observatorul de Nord” (Soroca), „Glia Drochiană” (Drochia) şi „Ecoul Nostru” (Glodeni). Aceste ziare, potrivit lui Macovei, au beneficiat şi vor beneficia şi în continuare de asistenţă complexă din partea experţilor din Polonia. El a declarat că jurnaliştii moldoveni au asimilat experienţa presei locale din Polonia, care se află la o etapă mai înaltă de dezvoltare decât cea din R. Moldova. Totodată, aceste publicaţii locale din Moldova au primit calculatoare performante cu soft-uri licenţiate.
Coordonatorul proiectului „Ziarul independent local ca întreprindere mică şi instituţie de advocacy” din cadrul Programului „Polish-Canadian International Development Agency (CIDA), finanţat din sursele Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei şi CIDA, Piotr Marciniak, s-a arătat dispus să extindă acest proiect şi să colaboreze în continuare cu API.