logo

Experţii nu exclud provocări la acţiunea de protest de duminică


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-nu-exclud-provocari-la-actiunea-de-protest-de-duminica-7978_1022862.html

Experţii nu exclud eventualele acţiuni cu caracter provocator care ar putea avea loc în timpul protestelor, anunţate de către Platforma civică „DA” pentru duminică, 4 octombrie. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CReDO, consideră că poliţia ar deţine informaţii despre potenţiale provocări. „Am rămas surprins de declaraţia lui Renato Usatîi când a spus că amână protestul. El nu o dată a folosit diferite situaţii pentru instigare. Probabil că ştie ceva. Mai remarc că şi poliţia a învăţat lecţia „7 aprile” şi vreau să salut activismul poliţiei. Probabil că şi ei cunosc ceva. Există interpretări despre posibilitatea destabilizării situaţiei”, a spus Ostaf.

Analistul politic, Roman Mihăeş, de asemenea, nu exclude destabilizarea acţiunilor de protest . „Sunt multe organizaţii extremiste care au agenţi şi în Republica Moldova. Conform Legii cu privire la partide, dacă formaţiunea politică este implicată în acţiuni violente , este suspendată. Cred că Usatîi ştie ceva şi se abţine, pentru ca să poată participa la viitoarele alegeri. La fel şi socialiştii. Remarc că una din televiziuni, care susţine Platforma „DA” operează cu mesaje agresive, care îndeamnă la violenţă. Unii protestatari ar putea să cadă pradă acestor mesaje”, a opinat analistul.

Analistul media, Cristian Tabără, a făcut o analogie cu protestele din România. „Experienţa ne-a arătat că mai multe proteste paşnice au fost deturnate de grupuri de provocatori. Aşa s-a întâmplat în 1989 la Timişoara. Pe urmă la mineriade. O astfel de situaţia a fost şi la Chişinău pe 7 aprilie 2009. Dacă cele două partide de stânga se retrag duminică din proteste active, există bănuieli rezonabile privind pericolul deturnării protestelor paşnice”, a spus jurnalistul.