logo

Experţii evaluează situaţia în ajunul semnării Acordului de asociere cu UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-evalueaza-situatia-in-ajunul-semnarii-acordului-de-asociere-cu-7978_1013536.html

Situaţia în ajunul semnării Acordului de asociere cu UE este una tensionată, iar conducerea de la Chişinău are restanţe la informarea populaţiei privind   evenimentul. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de luni seara a postului de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Victor Grebenşcicov, ex-consilier prezidenţial, susţine că partidele din coaliţia de guvernare au depus eforturi neînsemnate la capitolul informare şi convingere a populaţiei despre importanţa Acordului de asociere. „Ceia ce nu au reuşit să facă cei din coaliţie, au reuşit să facă cei din opoziţie. Ultimii au reuşit să convingă o bună parte din populaţie că Acordul de asociere cu UE este ceva rău pentru Republica Moldova, iar viitorul nostru este în Uniunea Euroasiatică”, a spus Grebenşcicov.

Fostul consilier se arată îngrijorat de faptul că o nouă putere, care va ajunge în legislativ după scrutinul din noiembrie, ar putea denunţa Acordul de asociere. „Socialiştii, dacă vor veni la putere, vor denunţa acest acord. Cei de la Bruxelles vor trebui să depună un efort pentru a lucra mai intens, deoarece situaţia nu este clară. Totul se va vedea după alegerile din toamnă", a conchis  Grebenşcicov.

În acelaşi context, Corneliu Ciurea, expert "IDIS Viitorul", susţine că unii deputaţi din opoziţia parlamentară vor împiedica ratificarea Acordului de Asociere. "De o manieră tranşantă este poziţia lui Dodon şi cu deputaţii lui. Nuanţat nu îşi doreşte ratificarea PCRM. De asemenea, nu cunosc poziţia deputaţilor Mişin sau Ţurcan. Acest fapt diminuează şansele ca acest racord să fie ratificat. Ştim că există deputaţi care nu sunt ferm înşurubaţi în linia partidelor. În ultimul timp am observat că liderii unor partide din coaliţie nu îşi controlează deputaţii",consideră expertul.

Sergiu Musteaţă, decanul facultăţii de istorie a Universităţii pedagogice "Ion Creangă", de asemenea consideră că euroscepticismul este prezent printre parlamentari, însă are prognoze mai optimiste privind ratificarea documentului. "Nu pun la îndoială că printre parlamentari ar fi eurosceptici, însă  nu exclud faptul că deputaţi din afara coaliţiei ar putea vota, deoarece este vorba de cetăţenii acestui stat", a conchis Musteaţă.