logo

Experţii despre preconizata vizită la Chişinău a oficialilor ruşi


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-despre-preconizata-vizita-la-chisinau-a-oficialilor-rusi-7978_1013134.html

Scopul vizitei la Chişinău a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, şi a adjunctului său, Grigorii Karasin, este de a determina autorităţile moldoveneşti să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Concluzia a fost formulată de către un grup de experţi în cadrul emisiuni „Fabrika” de miercuri seara a postului de televiziune  „PublikaTV”, transmite IPN.

Expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu a declarat în cadrul emisiuni că vizita oficialilor din diplomaţia rusă va constitui un presing foarte puternic ca să nu se semneze Acordul de Asociere.

Alexandru Cauia, decanul facultăţii de drept de la ULIM, la fel, susţine că scopul acestei vizite este de a intimida autorităţile moldoveneşti şi de ale convinge să nu semneze Acordul de Asociere cu UE. „Lavrov nu este Rogozin, dar ar putea să ne aducă aminte ,de regiunea transnistreană, de dependenţa noastră de hidrocarburi, de piaţa de desfacere pentru produsele noastre şi de piaţa muncii unde lucrează 500 de mii de moldoveni”, a conchis Cauia.

Valeriu Ostalep, ex-viceministru de externe, la fel, susţine că oficialii ruşi vor şantaja guvernul de la Chişinău cu cetăţeni moldoveni care lucrează în Federaţia Rusă şi cu problema transnistreană. „Moscova ar putea spune că nu mai are nevoie de lucrătorii moldoveni şi va trebui să le găsim locuri de muncă fie în UE, fie în Republica Moldova. Pentru gaz noi plătim cel mai înalt preţ, gazul nu este subiect de şantaj şi nu cred că Rusia o să recunoască regiunea transnistreană. Nu le trebuie. Dar dacă noi ne vom preface că Tiraspolul nu există, aceasta va fi permanent o problemă”, a conchis  Valeriu Ostalep.

Fostul ministru al apărării, Victor Gaiciuc susţine că Guvernul de la Chişinău chiar ar trebui să facă unele cedări Moscovei, pentru ca aceasta să nu împiedice parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit lui Gaiciuc această cedare ar fi neadmiterea apropierii de NATO. „Pentru ruşi este important ca forţele NATO să fie cât mai departe de graniţele lor, iată de ce neutralitatea noastră trebuie să fie garantată nu numai de Constituţie, ci şi de un organism internaţional ca OSCE, cu susţinerea Washingtonlui şi, astfel, pentru Rusia va dispărea o mare tensiune”, şi-a argumentat poziţia Gaiciuc.

Premierul moldovean, Iurie Leancă, a declarat săptămâna curentă în cadrul unei emisiuni televizare că îşi pune mari speranţe ca în urma vizitei oficialilor ruşi la Chişinău să fie ameliorate relaţiile cu Federaţia Rusă.