logo

Experţii critică blocarea negocierilor dintre partidele pro-europene


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-critica-blocarea-negocierilor-dintre-partidele-pro-europene-7978_1017789.html

Experţii critică blocarea negocierilor dintre partidele pro-europene, însă au păreri împărţite privind faptul cine s-ar face vinovat de acest blocaj. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

Politologul Vasile Croitoru acuză liberalii de blocajul negocierilor. „Dacă anterior comuniştii erau cei care blocau activitatea legislativului, acum situaţia s-a inversat. PL este cel care blochează, iar PCRM apare pe rol de salvator. Cred că strategia pe termen lung pe care şi-o propun liberalii este în defavoarea lor. Am avut situaţii şi mai dificile pe care am putut să le depăşim, iar acum avem de-a dreptul o situaţie bizară”, a punctat expertul.

Profesorul universitar Aurelia Peru, doctor în politologie, consideră că este prematur de a da vina doar pe liberali. „Liberalii spun că au înaintat la negocieri un pachet din 14 revendicări. Una ştim că se referă la postul de preşedinte, dar am dori să ştim care sunt şi celelalte revendicări. Poate că este ceva important, foarte necesar pentru binele ţării. Oricum liberalii nu au ce pierde, ei au un electoral fidel, care rămâne constant”, a opinat Peru.

Preşedintele Partidului „Acţiunea Democratică”, Mihai Godea, susţine că ceea ce se întâmplă la negocierile dintre partidele pro-europene nu sunt decât nişte mofturi politice. „Îmi doresc foarte mult să fie formată o coaliţie pro-europeană. Dar liderii celor trei partide sunt marcaţi de mofturi şi frustrări politice. Este lipsit de etică să mergi la principiu pentru postul de preşedinte, atunci când avem preşedinte, al cărui mandate expiră peste un an şi jumătate. Mai avem şi experienţa PD-lui, căruia anterior i-a revenit funcţia de preşedinte, dar aşa şi n-a mai beneficiat de ea”, a conchis politicianul.

Fostul ministru-adjunct de externe, Valeriu Ostalep, îi găseşte vinovaţi pe toţi participanţii la negocieri. „Potrivit Acordului de asociere cu UE, Parlamentul de la Chişinău are de studiat şi de votat peste 300 de directive europene. Este un volum de lucru enorm, de dimineaţă până seară, iar ei se ocupă cu nimicuri, certându-se pentru funcţii”, a declarat Ostalep.