logo

Experţii critică autoităţile de la Chişinău pentru tergiversarea soluţionării conflictului transnistrea


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-critica-autoitatile-de-la-chisinau-pentru-tergiversarea-solutionarii-co-7978_1011838.html

Autorităţile de la Chişinău nu au înregistrat nici un progres în soluţionarea diferendului transistrean pe parcursul a mai bine de 20 de ani, în timp ce Transnistria a luat toate formele unui stat, cu exepţia recunoaşterii internaţionale. La această concluzie a ajuns un grup de experţi de la Chişinău întruniţi marţi seara în cadrul emisiunii „Fabrika”  de la „Publika TV”.

Ion Leahu, care anterior a reprezentat Chişinăul în Comisia Unificată de Control, a opinat în cadrul emisiunii că autorităţile moldoveneşti au făcut doar cedări pentru regimul separatist, iar Tiraspolul a şantajat şi continuă să şantajeze. „Toţi ex-preşedinţii Republicii Moldova au făcut cedări Tiraspolului care au condus la consolidarea statului separatist, prima din acest lanţ fiind semnarea unui protocol de către ex-preşedintele Snegur şi fostul lider separatist Igor Smirnov, document  care a premis Tiraspolului să aibă simboluri statale: drapel, stemă şi imn”, a precizat Leahu.

Referindu-se la ameninţările de a bloca formatul „5+2”, lansate marţi la Chişinău de către Nina Ştanski, reprezentantul politic al administraţiei secesioniste, Leahu a declarat că „este inadmisibil ca o nulitate politică să ameninşe o structură din care fac parte unele din cele mai mari puteri ale lumii, astfel Ştanski nici nu ar trebui luată în serios”

Şi în privinţa formatului „5+2” experţii moldoveni au lansat critici dure pe motiv că nu ar fi eficient. Potrivit profesorului universitar Pavel Midrigan, nici negocierile din acest for nu au avut progrese în favoarea Chişinăului, iar autorităţile de la Chişinău aşteaptă inerte ca cineva să le rezolve problemele.

Expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, a precizat că guvernul de la Chişinău ar trebui să se implice mai serios în soluţionare diferendului transnistrean şi să termne cu lanţul de cedări făcute Tiraspolului care au condus doar la consolidarea regiunii separatiste ca stat.

Expertul Idis-Viitorul, Corneliu Ciurea, a opinat în cadrul aceleaşi emisiuni că Tiraspolul continuă să joace Chişinău „pe degete, se comportă ca un stat când are nevoie să se afirme ca stat, cum ar fi arestarea directorului liceului cu predare în limba română şi se spală pe mâini când este nevoie să-şi asume careva obligaţiuni de ordin economic, cum ar fi achitarea accizelor”.

Toţi cei prezenţi la emisiune au fost de părerea că nu există nici o blocadă a Tiraspolului din partea Ucrainei şi a Republicii Moldova, această situaţie fiind inventată de către autorităţile de la Moscova pentru a-şi putea argumenta promovarea intereselor în zona separatistă a Republicii Moldova.