Experţii constată că în R. Moldova libertatea de exprimare continuă să fie reprimată
https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-constata-ca-in-r-moldova-libertatea-de-exprimare-continua-sa-fie-reprim-7965_959749.html
În R. Moldova nu sunt promovate reforme ale sistemului judiciar, care ar asigura dreptul la libera exprimare şi ar stopa cenzura. Aceasta în pofida faptului că Guvernul a pierdut deja la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) trei dosare privind încălcarea dreptului la exprimare, iar pe rol se află alte dosare similare. Concluzii în acest sens au fost făcute miercuri, 7 iunie, în cadrul Clubului de presă la care au participat jurnalişti şi jurişti.
Participanţii la Club au dezbătut cele 3 dosare câştigate până în prezent la CEDO, la categoria dreptul la libera exprimare, precum şi cele aflate în prezent pe rol, în special cazul „Manole şi alţii versus Moldova”, în care 9 jurnalişti de la Compania „Teleradio-Moldova” acuză existenţa cenzurii.
Concluzia celor prezenţi a fost că, în prezent, în acest domeniu nu se schimbă nimic sau au loc schimbări abia sesizabile.
Preşedintele Consiliului Baroului Avocaţilor, Gheorghe Amihalachioaie, a declarat că în R. Moldova se mai practică „legea telefoanelor”, iar justiţia este controlată politic, neînregistrându-se schimbări spre bine. „Conducerea vorbeşte despre integrare europeană, dar cu o asemenea justiţie nici nu poate fi vorba de aşa ceva”, susţine expertul.
Opinia acestuia a fost susţinută de juristul Olivia Pârţac, care e de părere că, atâta timp cât justiţia va fi controlată politic, nu vor exista reguli clare de joc.
Referindu-se la apărarea drepturilor jurnaliştilor la libera exprimare, avocatul Sergiu Ostaf a declarat că soluţia rezidă în perfecţionarea legislaţiei, pentru a o face mai explicită şi pe înţelesul tuturor.
Vladislav Gribincea a menţionat câteva reguli pe care trebuie să le respecte reprezentanţii mass-media pentru a evita unele conflicte şi anume: respectarea eticii deontologice, desfăşurarea unor investigaţii rezonabile, cu păstrarea materialelor obţinute, detaşarea clară a opiniilor de relatarea de fapte etc.
Clubul de presă se va desfăşura o dată în lună şi este organizat de Centrul Independent de Jurnalism şi Comitetul pentru Libertatea Presei.