Experţii CE şi ai OIM oferă Moldovei recomandări privind stimularea creşterii locurilor de muncă şi a veniturilor populaţiei
https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-ce-si-ai-oim-ofera-moldovei-recomandari-privind-stimularea-7967_958431.html
Raportul de evaluare a politicii de ocupare a forţei de muncă va prezinta o contribuţie importantă la pregătirea Moldovei pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană, a declarat luni, 20 martie, vicedirectorul regional pentru Europa şi Asia Centrală dn cadrul Organizaâia Internaâională a Muncii (OIM), Alena Nesporova.
Proiectul Raportului privind evaluarea politicii moldoveneşti de ocupare a forţei de muncă, elaborat de Biroul Internaţional al Muncii şi Consiliul Europei, constituie tema desbaterilor din cadrul unui seminar tripartit Guvern-Sindicate-Patronat, care s-a desfăşurat la Chişinău sub egida Consiliului Europei (CE) şi a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).
Alena Nesporova a precizat că scopurile experţilor străini este de a sugera Moldovei recomandări privind stimularea creşterii locurilor de muncă, creşterii veniturilor populaţiei şi a ocupării forţei de muncă, în contextul în care Moldova înregistrează creşteri economice, dar indicii ocupării forţei de muncă descresc. “Сota populaţiei ocupate în Moldova este mult mai mică decât media pe Europa, rata şomajului de 10% denotă o subutilizare a forţei de muncă, iar exodul forţei de muncă este o pierdere esenţială a capitalului uman care ar putea să contribuie la creşterea economică a ţării”, a mai spus sursa citată.
Documentul a fost întocmit în conformitate cu obiectivele stabilite de Declaraţia de la Bucureşti din octombrie 2003, adoptată de Conferinţa ministerială a statelor din sud-estul Europei privind ocuparea forţei de muncă şi trebuie să contribuie la implementarea în legislaţia Moldovei, cu privire la ocuparea forţei de muncă, a principiilor şi standardelor internaţionale a muncii.
Viceministrul Economiei şi Comerţului, Sergiu Sainciuc, a declarat că deşi majoritatea actelor legislative privind ocuparea forţei de muncă au fost deja elaborate şi aprobate în conformitate cu standardele europene, mai sunt rezerve în ceea ce priveşte asigurarea şanselor egale pentru femei şi bărbaţi în angajarea în câmpul muncii. Totodată, Guvernul urmează să depună eforturi în vederea elaborării cadrului legislativ pentru stimularea agenţilor economici în vederea deschiderii noilor locuri de muncă, precum şi în asigurearea instruirii profesionale a persoanelor care doresc să-şi deschidă o afacere. De asemenea, obictivele Guvernului prevăd crearea locurilor de muncă în mediul rural, perfecţionarea sistemului de salarizare, elaborarea unui program de stimulare a reorientării remitenţelor pentru deschiderea unor afaceri, ocuparea pe piaţa forţei de muncă a tineretului şi a persoanelor cu diferite disabilităţi fizice, etc. Totodată, Sainciuc a menţionat că Guvernul elaborează în prezent un proiect de stategie cu privire la ocuparea forţei de muncă pentru anii 2006 – 2020, considerându-se că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Moldovei, în calitate de ţară vecină cu UE, i se vor deschide noi oportunităţi pentru ocuparea forţei de muncă.
Raportul naţional de evaluare a politicilor de ocupare a forţei de muncă urmează să fie înaintat spre examinare Consiliului Europei la 15 aprilie curent.