logo

Experţii au păreri împărţite referitor perspectivele alipirii Transnistriei la Rusia


https://www.ipn.md/index.php/ro/expertii-au-pareri-impartite-referitor-perspectivele-alipirii-transnistriei-la-r-7978_1012158.html

O parte din experţii de la Chişinău admit că Federaţia Rusă ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei, consideră unii formatori de opinie de la Chişinău, în timp ce o altă parte sunt de părerea că Rusia nu va da curs cererii de alipire a Tiraspolului.

Declaraţiile contradictorii au fost lansate în acelaşi timp în cadrul emisiunilor “Fabrika” de la postul de televiziune “Publika” şi “Politica” de la TV7, transmite IPN.

Jurnalistul Dumitru Ciubaşenco susţine că autorităţile de la Moscova ar putea da curs iniţiativei de alipire a Tiraspolului după alegerile din noiembrie a anului curent în cazul dacă vor câştiga partidele proeuropene. „Dacă alegerile vor fi câştigate de comunişti, care vor schimba şi vestorul politicii externe, atunci Moscova va lăsa lucrurile aşa cum sunt”, a conchis Ciubaşenco.

Juristul Pavel Midrigan consideră că demersul de aderare la Rusia a deputaţilor transnistreni nu este altceva decât „un joc de moment”, iar după semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană,autorităţile de la Moscova se vor calma.

Ex-ministrul de externe, Valeriu Ostalep, consideră că autorităţile ruse nu vor lua în serios iniţiativa deputaţilor de la Tiraspol, deoarece „Federaţia Rusă are semnat un accord bilateral cu Republica Moldova, în care recunoaşte independenţa şi integritatea acesteia”.

Jurnalistul Ion Terguţă, consideră că regiunea transnistreană s-a pomenit într-o situaţie incertă,dependentă de scenariile din Ucraina. „Dacă Ucraina va reuşi să lichideze focarul din spatele său, atunci economia Transnitsriei nu va rezista, şi deja va acţiona Rusia”, a conchis Terguţă.

Vicedirectorul Institutului de cercetări juridice şi politice de la Academia de Ştiinţe, Victor Juc, este de părerea că autorităţile separatiste de la Tiraspol ar profita de evenimentele care  au loc în Ucraina pentru a crea noi provocări în Republica Moldova şi pentru a-şi duce planurile la bun sfârşit.

Aşa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a aprobat o adresare către autorităţile centrale ale Federaţiei Ruse privind recunoaşterea regiunii transnistrene în calitate de stat independent cu intrarea/încorporarea ulterioară a acesteia în componenţa Federaţiei Ruse. La rândul său, Guvernul de la Chişinău a adoptat  o Declaraţie prin care susţine că adresarea este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Guvernul face apel către partenerii din Federaţia Rusă să vină cu o reacţie promptă, în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional.