Experţi susţin că tarifele la energia electrică ar trebui să fie cu cel puţin 20% mai mari
https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-sustin-ca-tarifele-la-energia-electrica-ar-trebui-sa-7966_965558.html
R. Moldova nu are de ales şi va trebui să se conformeze majorării de preţ pe care o cere Ucraina pentru energia electrică livrată, este de părere analistul economic Veaceslav Ioniţă. Expertul IDIS „Viitorul” afirmă că scumpirea impusă de ţara vecină nu este o surpriză, fiind prognozată de mai mulţi analişti încă la sfârşitul anului trecut. Totodată, Ioniţă exclude existenţa unor presiuni politice asupra Chişinăului, spunând că este vorba exclusiv de relaţii economice.
„Problemele de securitate energetică ale R. Moldova sunt rezultatul inactivităţii factorilor de decizie pe parcursul a cel puţin 7 ani. Energia electrică la preţul de 2,7 cenţi ne-a fost oferită doar pentru o perioadă de graţie, timp în care ar fi trebuit să atragem investiţii din exterior. Este nevoie de cel puţin 1 mlrd. de dolari SUA pentru a investi în capacitatea de generare a energiei electrice, sumă echivalentă cu totalul investiţiilor pe care le face RM pe parcursul a trei ani”, susţine Ioniţă.
Potrivit sursei citate, statul moldovenesc intervine abuziv şi absolut nejustificat din punct de vedere economic în politica stabilirii preţurilor la energia electrică. În mod real, actualmente tarifele ar fi trebuit să fie cu cel puţin 20% mai mari, făcând abstracţie de majorările cerute de Ucraina.
„Cheltuielile pentru distribuţie au crescut esenţial, în timp ce tarifele la energia electrică au rămas neschimbate. Şi asta în condiţiile în care au crescut şi salariile”, susţine Ioniţă. Potrivit lui, oamenii trebuie să înţeleagă că nu este normal ca preţurile pentru convorbirile telefonice, de exemplu, să le depăşească mult pe cele pentru energia electrică. „Nu este firesc să vorbim la telefon de 600-700 de lei, iar pentru lumină să nu vrem să plătim mai mult de 75 bani pentru kWh. Preţurile urmau să crească treptat. Cel mai greu de suportat va fi o majorare bruscă, dar nu prea avem de ales”, a mai spus expertul IDIS „Viitorul”.
R. Moldova urmează până la 16 iulie să ajungă la o înţelegere cu Ucraina privind creşterea preţului energiei electrice, în caz contrar ţara vecină ameninţă că va sista livrările către Moldova, care acoperă circa 2/3 din consumul intern. Ucraina insistă asupra tarifului de 0,031 dolari, în loc de 0,027 existent în prezent.