logo

Experți moldoveni vor pleca în Coasta de Fildeș pentru a investiga accidentul aviatic


https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-moldoveni-vor-pleca-in-coasta-de-fildes-pentru-a-investiga-accidentul-av-7967_1037574.html

O echipă de experți din Republica Moldova va pleca de urgență în Republica Côte d`Ivoire (Coasta de Fildeș) pentru a participa în calitate de observatori la investigarea cauzelor accidentului aeronautic produs pe 14 octombrie, cu implicarea aeronavei de tip cargo, înregistrată în Republica Moldova. Accidentul aviatic s-a soldat cu moartea a patru cetățeni ai Republicii Moldova, alți doi fiind internați într-un spital militar francez, transmite IPN.

Aeronava efectua zboruri pentru armata franceză și avea la bordul său zece persoane, dintre care şase cetățeni ai Republicii Moldova și patru cetățeni ai Republicii Franceze.

Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat, duminică, condoleanțe familiilor celor decedați și a dispus să le fie acordate sprijinul și informația necesară. De asemenea, premierul a dispus să fie asigurate toate măsurile necesare repatrierii decedaților în Republica Moldova.

În cadrul ședinței celulei de criză, prezidate de Pavel Filip, s-a menționat că, la momentul producerii accidentului, pe aeroportului din Abidjan erau condiții meteo complicate, cauzate de o furtună puternică. Nava s-a prăbușit neajungând la pista de aterizare, aflată la o distanță de 500 de metri.

Directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova, Nicolae Buzu, a declarat, duminică, în cadrul ședinței celulei de criză, că aeronava, care aparține companiei Valan International Air Cargo, transporta încărcătură în baza unui contract cu armata franceză. Piloții decedați, cetățeni moldoveni, aveau experiența a peste 20 de mii de ore de zbor. Aeronava a fost supusă unei reparații capitale în luna februarie a acestui an, la Kiev. Atât experții în construcții, cât și cei ai producătorului aeronavei au autorizat efectuarea zborurilor.

Aeronava trebuia să aterizeze la destinație la 08.20. Ultima legătură cu echipa a fost la 08.24. „Am luat legătura cu colegii din Franța, o echipă de investigare lucrează acolo, suntem pregătiți să trimitem și noi patru experți să facă o expertiză la fața locului”, a mai spus Nicolae Buzu.

Experții de la Autoritatea Aeronautică au mai precizat că toate semnalele primite de la aeronavă în timpul zborului au fost bune, raportarea se făcea la fiecare patru minute. Ceilalți doi cetățeni moldoveni care au supraviețuit sunt tehnicieni. Ei au spus că aeronava a căzut în apă la aterizare, motoarele nu aveau vreo defecțiune.