logo

Experţi independenţi îşi prezintă constatările finale despre realizarea Foii de parcurs


https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-independenti-isi-prezinta-constatarile-finale-despre-realizarea-foii-de--7965_1029677.html

Circa jumătate dintre reformele asumate de Guvern conform Foii de parcurs (privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE) au fost realizate fără deficienţe. 28% dintre ele au fost realizate cu deficienţe , iar circa 17% nu au fost realizate. La această concluzie au ajuns experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Centrului Analitic „Expert-Grup” şi Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) care au realizat raportul final de monitorizare a Foii de parcurs, transmite IPN.

Potrivit experţilor, cele mai mari restanţe rămân reforma Centrului Naţional Anticorupţie, faptul că  nu a fost adoptat un nou Cod al audiovizualului, derularea lentă a anchetei privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014, procesul lent de reformă a BNM şi eşecul la negocierea celui mai avantajos preţ de furnizare a energiei electrice.

Printre principalele realizări înregistrate sunt menţionate: promulgarea legilor cu privire la procuratură şi a pachetului de legi cu privire la integritate, reorganizarea sistemului instanţelor judecătoreşti şi optimizarea controalelor de stat pentru întreprinderi.

La realizări este menţionată şi adoptarea Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor 2016-2020, iniţierea procesului de reformare a sectorului bancar prin alinierea la principiile Basel 3, „dezgheţarea” procesului de negocieri privind un potenţial program cu FMI, iniţierea reformei administraţiei publice, şi procesul relativ transparent şi inclusiv de selectare a Guvernatorului BNM şi a membrilor Consiliului de Supraveghere.

Totodată, experţii atenţionează asupra faptului că Guvernul în cadrul propriei evaluări a Foii de parcurs a operat cu cifra de 82 de acţiuni, în locul celor 69 incluse în document. Cele 12 acţiuni suplimentare au rezultat din dezagregarea unor acţiuni şi evaluarea separată a sub-acţiunilor, fapt ce a influenţat rezultatul final raportat de către Guvern.