Experţi independenţi atenţionează asupra unor riscuri ale deficitului comercial al R. Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-independenti-atentioneaza-asupra-unor-riscuri-ale-deficitului-comercial--7966_959164.html
Trecerea deficitului comercial al R. Moldova peste o anumită cotă de „avarie” poate genera o criză economică, consideră analistul economic al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Iurie Gotişan. În primele două luni ale anului curent, deficitul comercial a ajuns la cca 171 milioane USD, fiind de 1,7 ori mai mare decât perioada similară a anului trecut.
În opinia sursei citate, dar şi a altor analişti, faptul că această "gaură" va continua să crească în pas alert nu este cel mai rău lucru, care se poate întâmpla. „Până la urmă, cel mai important este, nu mărimea deficitului, ci mai degrabă, existenţa unor fonduri care ar putea acoperi această gaură”.
Potrivit lui Gotişan, mulţi sunt de părerea că transferurile de peste hotare ar putea rezolva problema. „Totuşi transferurile valutare consistente sunt, de fapt, nişte surse de scurtă durată, care şi aşa au o tendinţă de descreştere”.
Probleme mari vor apărea dacă R. Moldova nu va fi în stare să atragă investiţii străine în condiţiile, când marile privatizări s-au terminat şi piaţa financiară începe să se deschidă străinilor. Acum încep să conteze mai mult investiţiile de portofoliu, adică investiţii în obligaţiuni guvernamentale, în acţiuni ale societăţilor cotate pe piaţa de capital, în fonduri de investiţii, etc. Doar că investiţiile de portofoliu sunt cu mult mai „volatile” decât investiţiile străine directe, deoarece este vorba de bani veniţi în căutare de randamente bune. Motiv pentru care vor sta aici atât timp cât vor găsi ce caută, susţine Iurie Gotişan.
„Dacă, însă, economia moldovenească va da semne că se împiedică - ceea ce nu este exclus, banii volatili plasaţi în investiţii de portofoliu vor pleca. Ceea ce va lăsa, implicit, fără surse de finanţare golul consumului pe datorie din Moldova. Atunci deficitul de cont curent va deveni, cu adevărat, periculos. Aceasta ar putea implica schimburi masive pe piaţa valutară şi o depreciere masivă a leului moldovenesc, care poate avea consecinţe dezastruoase pentru economie. La fel de dezastruoasă şi pentru lupta băncii centrale cu inflaţia”.
Pentru anul curent, experţii Asociaţiei ADEPT prognozează o "gaură" a contului curent de cca 9% din PIB, dar şi investiţii de 350 milioane USD. Potrivit lor, pe termen lung, adâncirea fără control a deficitelor, a dezechilibrului dintre capacitatea de a exporta şi nevoia de bunuri şi servicii importate induce un risc. Risc pe care l-au semnalat şi reprezentanţii FMI.