logo

Experți: Eficiența energetică este o necesitate, nu un moft


https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-eficienta-energetica-este-o-necesitate-nu-un-moft-7978_1102299.html

Fenomenul eficienței energetice nu mai este un obiectiv abstract, ci o realitate pe care o trăim. Opinia aparține directorului Alianței pentru eficiența energetică și regenerabilă (AEER), Irina Plis. Potrivit expertei în energetică, criza din 2022, generată de războiul din Ucraina, a determinat populația Republicii Moldova și agenții economici să-și schimbe paradigma în privința consumului de energie și să investească în echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, notează IPN.

Expertul în domeniul energeticii, Mihai Lupu, spune că în contextul creșterii tarifelor, eficiența energetică a devenit o necesitate. Oamenii trebuie să-și doteze locuințele cu echipamente de eficiență energetică, dar și să-și dezvolte abilitatea de a economisi energia, spune expertul.

„De multe ori se confundă termenii eficiență energetică și economie de energie. Dacă e vorba de o casă privată, unde oamenii deconectează lumina, fără a interveni în structura inginerească a casei sau a procura echipamente, aceasta este o economie de energie. Iar în cazul în care schimbăm un bec cu un alt bec cu o clasă de eficiență mai înaltă, este vorba de eficiență energetică. În ultimul timp observăm un trend de creștere a prețurilor la energie, iar aplicând o măsură de eficiență energetică, oamenii plătesc mai puțin pentru energie. Eficiența energetică este o necesitate, nu un moft”, a spus expertul Institutului de Energetică, Mihai Lupu, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

În același context, directorul Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă spune că cetățenii Republicii Moldova au conștientizat importanța consumului rațional de energie, iar cererea pentru echipamentele de producere a energiei din surse regenerabile a crescut semnificativ.

„Fenomenul eficienței energetice nu este un trend nou pentru Republica Moldova. Despre eficiența energetică se vorbește demult și se depun eforturi în acest sens, în privința legislației, a politicilor publice, sunt multe proiecte de eficiență energetică. Deci, este un fenomen despre care anterior doar auzeam, iar acum este o realitate pe care o trăim. Este o necesitate, este un subiect de actualitate, mai ales în contextul creșterii tarifelor. Vedem că din anul 2022 crește cererea pentru tehnologiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cum ar fi bateriile solare. Oamenii au început să caute soluții pentru independență și eficiență energetică. Oamenii caută cum să-și reducă valoarea facturilor la energie electrică și gaz”, a spus directorul Alianței pentru Eficiența Energetică și Regenerabilă, Irina Plis.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2023, doar 6% din consumul de energie electrică reprezintă energia regenerabilă. 54% din aceasta este eoliană, 34% - energia fotovoltaică și câte 6% - energia hidro și pe bază de biogaz. Republica Moldova s-a angajat să crească până în anul 2030 ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minim 30% din consumul de energie electrică.