logo

Experţi despre ultimatumul Partidului Comuniştilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-despre-ultimatumul-partidului-comunistilor-7978_1012716.html

Ultimatumul Partidului Comuniştilor referitor desfăşurarea unui referendum privind semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană nu trebuie de luat în serios, deoarece comuniştii au pierdut din credibilitate. Concluzia a fost formulată de un grup de experţi în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.

Potrivit analistului politic Anatol Ţăranu, PCRM s-ar afla într-o criză de idei. „Adresarea către preşedinte echivalează cu adresarea către Papa de la Roma. Potrivit Constituţiei, seful statului nu poate să dizolve Guvernul, el nu are aşa împuterniciri. Cum pot ei să ceară referendum , mai ales că toată Ucraina de est este destabilizată din cauza referendumului. Totodată, este inoportună desfăşurarea unui scrutin în condiţiile când peste 5 luni vom avea alegeri parlamentare”, a conchis Ţăranu.  

Preşedintele Partidului „Forţa Poporului” Nicolae Chirtoacă, crede că  ultimatumul comuniştilor ar fi de fapt o propagandă ieftină. „Fără a avea obiective concrete, comuniştii se agaţă de orice, pentru a face apel la propriul electorat. PCRM de la bun început nu a avut de gând să se deprindă cu rolul de opoziţie, nu a fost şi nu este opoziţie constructivă”.

În opinia lui Chirtoacă, comuniştii au pierdut din credibilitate în condiţiile când promovează ceva care nu există – aşa zisa uniune euroasiatică. Totodată, PCRM s-a compromis şi prin faptul că propagă nişte valori care au condus la scindarea teritorială în Ucraina, a conchis Chirtoacă.

Ex-deputatul comunist Victor Stepaniuc  s-a pronunţat în favoarea referendumului. Acesta  susţine că „dacă nu vom face referendum naţional, atunci vor începe referendumurile ilegale locale şi noi am trecut deja prin aşa etapă în Găgăuzia”.

Două zile în urmă PCRM a cerutîn mod ultimativ şefului statului să demită Guvernul şi să dispună desfăşurarea unui referendum în problema semnării pe 27 iunie a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Preşedintelui Nicolae Timofti i s-au acordat două săptămâni pentru  a lua o decizie, transmite IPN.