logo

Experţi despre raportul lui Pirkka Tapiola


https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-despre-raportul-lui-pirkka-tapiola-7978_1019281.html

Mesajul adresat luni guvernării de la Chişinău de către şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a fost unul dur şi denotă faptul că Republica Moldova nu poate să depună cerere pentru stat candidat în UE. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Jurnalistul Ion Terguţă a declarat că mesajul lui Tapiola denotă faptul că Republica Moldova are de făcut multe eforturi pentru a putea depune cerere de aderare la UE. „Ţara noastră nu poate să depună cerere pentru stat candidat  în UE pentru că nu este pregătită suficient. Moldova a pierdut mai multe tempouri în perioada electorală, apoi în criza politică, iar problema din sistemul bancar a agravat şi mai mult situaţia. Guvernarea trebuie să facă eforturi enorme ca să depăşească situaţia. Prin mesajul de luni diplomatul UE a încercat să anticipeze mai multe probleme”, a spus jurnalistul.

Decanul facultăţii de drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Alexandru Cauia, este de părerea că mesajul lui Tapiola a fost cel mai dur dintre toate mesajele adresate până acum. „Tapiola şi-a exprimat duritatea atât cât i-a permis etica diplomatică. Cu părere de rău, integrarea europeană s-a transformat la noi dintr-o cale pe care trebuie s-o urmăm imediat, într-un obiectiv foarte îndepărtat. Cu problemele pe care le-a enumerat Tapiola, suntem departe de integrarea europeană”, a spus Cauia.

Analistul media Cristian Tabără consideră mesajul lui Tapiola „o combinaţie reuşită dintre limbajul diplomatic şi realism. Tapiola a atras atenţia la vulnerabilitatea cu care se confruntă Republica Moldova. Deşi nu a spus-o direct, diplomatul ne-a atras atenţia şi la problema găgăuză. Acesta raport trebuie de luat în considerare nu pentru ca Moldova să nu poată depune cerere pentru a obţine statutul de stat candidat, dar pentru ca să însănătoşească mediul în care trăieşte  ţara”,a spus Tabără.

În Raportului de ţară privind progresele Republicii Moldova în domeniul Politicii Europene de Vecinătate 2014 prezentat luni de către şeful Delegaţiei Uniunii Europene, a fost formulat un set de recomandări pentru Guvernul de la Chişinău. Printre acestea se numără revizuirea Constituţiei pentru prevenirea blocajelor instituţionale, soluţionarea problemelor din sistemul bancar, îmbunătăţirea mediului de afaceri, eradicarea corupţiei, reforma în justiţie, soluţionarea diferendului transnistrean şi consolidarea protecţiei drepturilor omului.

Anterior, se afirma că Republica Moldova va depune cerere pentru a obţine statut de ţară candidat la membru al UE, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Riga în luna mai.