logo

Experţi despre închiderea punctelor de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean


https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-despre-inchiderea-punctelor-de-trecere-a-frontierei-pe-segmentul-7978_1013442.html

Închiderea punctelor de trecere a frontierei pe segmental transnistrean la iniţiativa Radei Supreme de la Kiev nu va afecta Republica Moldova, ci, dimpotrivă, Chişinăul ar putea să beneficieze de aceasta în procesul de soluţionare a diferendului transnistrean. Concluzii în acest sens au fost formulate de către un grup de experţi în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.

Corneliu Ciurea, expert IDIS Viitorul, consideră decizia Radei de la Kiev favorabilă Republicii Moldova. „Este bine că locuitorii  din regiunea transnistreană vor trece din ce în ce mai mult prin ţară şi asta este un lucru bun. Ei vor simţi nevoia existenţei statului Republica Moldova. Acum Aeroportul Chişinău este folosit din ce în ce mai mult de cei din Transnistria. Tot mai multă lume din stânga Nistrului îşi face paşapoarte biometrice. Chişinăul profită de situaţia din regiune fără să vrea”.

Pe de altă parte , analistul politic Oazu Nantoi este de părerea că nu este exclusă tensionarea situaţiei în urma închiderii frontierei pe segmentul transnistrean. „Între Ucraina şi Moldova există documente bilaterale. Fiecare parte în mod independent poate să decidă asupra schimbării regimului de trecere a frontierei. Această decizie a Kievului din punct de vedere formal, juridic, nu intră în discordanţă cu cadrul juridic existent”. Potrivit lui Nantoi , Ucraina este un stat strategic pentru Republica Moldova, deoarece dacă nu exista această ţară, „Republica Moldova demult era o gubernie rusească”.

Şeful biroului ITAR-TASS Moldova Valerii Demideţchi, a declarat că nu crede că Ucraina va recurge la acest lucru. „Acolo urmează campania electorală, pentru aceasta trebuie bani. Iar banii vin anume de la frontieră”, şi-a argumentat poziţia Demideţchi. Potrivit jurnalistului, fluxurile moldovenilor care călătoresc în Ucraina şi aşa s-au redus simţitor, fiind anulate mai multe curse cu ţara vecină.

Analistul politic Nicolae Chirtoacă afirmă că Republica Moldova ar trebui să sporească securitatea, dar şi să fluidizeze traficul la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina . „Frontiera de Est este delimitată, dar noi nu o controlăm. De altfel, punctele de trecere de frontieră între Republica Moldova şi Ucraina funcţionează în regim normal. Acum, ucrainenii preiau controlul asupra aproape 400 km de frontieră, unde continuă activităţi de contrabandă. Prin aceasta ei securizează frontiera. Totodată, aceasta este şi o acţiune de exercitare a presiunii militare asupra autorităţilor de la Tiraspol”, a spus analistul.