logo

Experți: Autoritățile Republicii Moldova încearcă să găsească mijloace pentru a maximiza prezența la vot


https://www.ipn.md/index.php/ro/experti-autoritatile-republicii-moldova-incearca-sa-gaseasca-mijloace-pentru-7978_1103488.html

Organizarea alegerilor prezidențiale în aceeași zi cu referendumul are menirea de a mobiliza cât mai mulți cetățeni la vot. O spune comentatorul politic, Mihai Isac, potrivit căruia autoritățile Republicii Moldova încearcă să găsească modalități pentru a maximiza prezența la urne în ziua celor două exerciții electorale. În același context, expertul Andrei Curăraru spune că pentru un succes al referendumului trebuie lansată o campanie civică de informare cu participarea unor personalități notorii, care să explice beneficiile aderării la Uniunea Europeană, notează IPN.

Comentatorul politic, Mihai Isac, spune că din retorica publică a partidelor politice este clar care formațiuni susțin referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE și care încearcă să blocheze acest exercițiu electoral. Potrivit comentatorului, succesul referendumului va pune capăt narativelor promovate de propaganda rusă privind euroscepticismul cetățenilor.

„MAN, PSDE, blocul creat din CUB, LOC, Platforma DA și Partidul Schimbării și-au anunțat susținerea pentru acest referendum. Dar toate aceste anunțuri vin și pe fondul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, dar și pentru parlamentarele din 2025. Ne place, nu ne place, suntem în campanie pentru ambele exerciții electorale. Desigur, există un sentiment de nemulțumire în aceea ce privește organizarea concomitentă a celor două exerciții. Organizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului în aceeași zi are explicații logice. Este normal să se găsească un moment care să asigure o prezență cât mai mare la urne. România a avut un referendum în 2018 care a eșuat pentru că a fost organizat ca un exercițiu electoral singular. Vedem că autoritățile Republicii Moldova încearcă să găsească mijloace pentru a maximiza prezența la vot. Este clar că un succes la referendum ar îngropa definitiv una dintre principalele teme ale propagandei ruse și anume că majoritatea populației nu dorește integrare în Uniunea Europeană”, a spus comentatorul politic, Mihai Isac, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

În același context, expertul Andrei Curăraru spune că toate partidele proeuropene și societatea civilă trebuie să se implice în promovarea acestui referendum. Potrivit expertului, trebuie să existe o campanie de informare la nivel național privind avantajele eurointegrării.

„Vedem că opoziția pro-Kremlin are o strategie care în prima etapă va consta din contestații juridice la adresa acestui referendum. Avem contestația petrecerii referendumului în paralel cu alegerile prezidențiale, urmează contestația legată de votul prin corespondență. Campania electorală pentru referendum ar trebui, potrivit legii, să dureze 30 de zile. După mine, este un termen extrem de mic pentru a ajunge la fiecare om și a transmite mesaje proeuropene. Există o diferență între grupurile înregistrate pentru participarea la referendum, care pot fi, preponderent, partidele politice și o campanie mai largă, civică, de integrare europeană. Cred că aceasta este modalitatea potrivită de a merge în luptă. Avem nevoie de voci și de un limbaj cu aderență pentru electoratul simplu. Avem nevoie de lideri de opinie care să vorbească și în limba rusă, și în alte limbi minoritare despre beneficiile aderării” a spus expertul Watchdog, Andrei Curăraru.

Potrivit președintei Maia Sandu, referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană va fi unul constituțional, astfel încât în Legea Supremă să fie consfințit vectorul european de dezvoltare.