logo

Expertă Promo-Lex: 50% din transparența decizională a Parlamentului este afectată


https://www.ipn.md/index.php/ro/experta-promo-lex-50-din-transparenta-decizionala-a-parlamentului-7978_1098621.html

Transparența proceselor decizionale în sesiunea parlamentară care s-a încheiat la 31 iulie, a fost respectată doar în proporție de 50%. Procesul transparenței decizionale în cadrul Legislativului a fost îmbunătățit față de sesiunea trecută, când 70% din transparența procesului decizional a fost afectată. Concluzia aparține expertei Promo-Lex, Mihaela Duca-Anghelici, care monitorizează activitatea Legislativului. Potrivit expertei, de cele mai multe ori guvernarea aprobă proiectele fără a aștepta obiecțiile societății civile, notează IPN.

Potrivit Asociației Promo-Lex, care monitorizează activitatea deputaților, transparența decizională s-a îmbunătățit în ultima perioadă, întrucât acum sunt publicate și rapoartele comisiilor permanente.

„La capitolul transparență decizională, noi ne uităm dacă sunt publicate toate actele aferente proiectului, al doilea criteriu ține de respectarea celor 10 zile lucrătoare pentru consultări publice. De la momentul înregistrării, până la momentul votării în prima lectură, trebuie să treacă cel puțin 10 zile lucrătoare ca societatea civilă să-și poată prezenta recomandările. Noi evaluăm transparența fiecărei ședințe plenare, dacă e să comparăm cu sesiunea trecută, în această sesiune s-a observat o îmbunătățire pentru că se publică rapoartele comisiilor”, a spus experta Promo-Lex, Mihaela Duca-Anghelici, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Totuși, rapoartele de monitorizare Promo-Lex atestă că guvernarea continuă să ia decizii departe de ochii societății civile, fiind ignorate consultările publice.

„În sesiunea trecută am evaluat cam la 70% încălcarea transparenței decizionale. Iar în această sesiune cam 50% din transparența decizională a fost afectată. Este mai bine, dar încă nu putem vorbi despre faptul că transparența este respectată. Există acorduri internaționale care se promovează foarte rapid. În patru zile de la momentul înregistrării sunt votate în două lecturi. Acest lucru nu este conform legislației. Nu e clar de ce această grabă? De ce nu se acordă câteva zile societății civile pentru a înainta eventuale obiecții? Dacă există urgențe, ele trebuie explicate”, a mai spus experta Promo-Lex, Mihaela Duca-Anghelici.

Potrivit comentatorului politic, Victor Ciobanu, un grad al transparenței decizionale de doar 50% este extrem de redus pentru o guvernare proeuropeană care a promis cetățenilor transparență maximă în luarea deciziilor.

„Este insuficient pentru un Parlament în care majoritatea a declarat că va fi o altfel de guvernare și va veni cu transparență totală. Promisiuni s-au făcut cu carul, dar vedem că această majoritate prea repede a prins gustul puterii, fapt ce duce la ignorarea procedurilor. Democrația înseamnă, în primul rând, respectarea procedurilor. Observ atitudinea guvernării care se crede atotștiutoare și nu prea ține cont de alte păreri”,  a spus comentatorul Victor Ciobanu.

La 31 iulie a avut loc ultima ședință plenară din sesiunea parlamentară de primăvară. Potrivit raportului de monitorizare Promo-Lex, în lipsa opoziției, 69% din proiecte au fost votate de majoritatea parlamentară în urma unor dezbateri ce au durat până la 5 minute. De asemenea, la ultima ședință din sesiunea de primăvară sistemul electronic de vot nu a funcționat deloc, ceea ce a afectat transparența votului exprimat prin ridicarea mâinii.