logo

Expert: Ucraina riscă să se confrunte cu un protest al „flămânzilor”


https://www.ipn.md/index.php/ro/expert-ucraina-risca-sa-se-confrunte-cu-un-protest-al-flamanzilor-7978_1011690.html

Actualmente, riscurile pentru Ucraina sunt concentrate la diverse niveluri. Prima şi cea mai importantă provocare ţine de asigurarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii. Într-un interviu pentru IPN, Iulia Serbina, cercetător ştiinţific superior al Filialei din Odesa a Institutului Naţional pentru Studii Strategice, Ucraina, a spus că dacă autorităţile statului vecin nu vor reuşi să achite salariile şi pensiile spre toamnă ţara se va confrunta cu o manifestaţie mai violentă, cu un protest al „flămânzilor”.

Criza economică din Ucraina, provocată în mare măsură de activitatea coruptă a guvernului precedent, s-a intensificat ca urmare a ocupării şi anexiunii Crimeei de către Rusia – a remarcat expertul. „Este necesar să se desfăşoare, în primul rând reformele, care vor fi dureroase, dar reuşita lor va depinde de comunicarea inteligentă cu populaţia”, a adăugat Iulia Serbina.

În situaţia respectivă, UE şi SUA trebuie să elaboreze un aşa-numit „Plan Marshall” pentru Ucraina, iar sprijinul financiar este necesar nu numai pentru desfăşurarea reformelor, dar şi pentru susţinerea elementară a bunăstării financiare a statului. Expertul spune că acel un miliard de euro, pe care Uniunea Europeană îl repartizează astăzi Ucrainei, constituie, desigur, o sumă importantă, dar ea nu schimbă situaţia financiară a statului şi nu acoperă necesităţile sale.

În cazul în care nu vor fi achitate salariile, pensiile, în cazul sporirii presiunii fiscale asupra businessului mic şi mijlociu şi majorării tarifelor la serviciile comunale, vor creşte nemulţumirile sociale şi deja în toamnă ţara se poate aştepta la noi manifestări cu caracter social. De altfel, aceste manifestaţii se vor deosebi în mod calitativ prin caracterul său de activismul euromaidanului în sensul unei mai mari radicalizări. „Dacă euromaidanul a constituit „un protest al cetăţenilor liberi”, manifestările ulterioare riscă să se transforme „într-un protest al celor flămânzi”, ceea ce va prezenta un pericol mult mai mare”, a apreciat Iulia Serbina.

Pentru a asigura integritatea statului, una dintre cele mai importante chestiuni de pe ordinea de zi urmează a fi descentralizarea, care să prevadă separarea funcţiilor administrării de stat şi ale autoadministrării locale, precum şi asigurarea organizatorică şi financiară a regiunilor.

Expertul a adăugat că actualmente absolut toate sferele vieţii sociale se află într-o zonă de risc, dar un aspect pozitiv îl constituie nivelul sporit de autoorganizare a cetăţenilor şi predispunerea lor de a acorda ajutorul necesar. În particular, doar pentru necesităţile armatei ucrainene, prin intermediul telefoanelor şi al SMS-urilor, timp de zece zile au fost colectate circa 40 milioane de hrivne (circa 4 milioane de dolari SUA la cursul de astăzi) şi acest exemplu nu este unic.

Referindu-se la posibilele acţiuni asupra Moldovei a situaţiei din ţara vecină, expertul a spus că nu trebuie să ne aşteptăm că în Moldova se vor produce transformări esenţiale de tip ucrainean. După cum se poate judeca, societatea moldovenească nu este prea interesată de evenimentele din Ucraina. Un anumit spirit socialmente activ s-ar putea manifesta mai degrabă în urma unor manifestări de criză în economia moldovenească.