logo

Expert-Grup: Nivelul de transparenţă bugetară în Moldova bate pasul pe loc


https://www.ipn.md/index.php/ro/expert-grup-nivelul-de-transparenta-bugetara-in-moldova-bate-pasul-7966_1021459.html

Nivelul de transparenţă bugetară în Republica Moldova nu a evoluta în ultimii ani, principala cauză fiind factorii politici. La această concluzie au ajuns autorii studiului „Evaluarea transparenţei procesului bugetar în Republica Moldova”, lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Dumitru Budianschi, director de programe la Expert-Grup, a spus că dacă transparenţa bugetară ar fi ajuns la nivelul recomandat în prima ediţie a studiului, în anul 2011, atunci probabilitatea dispariţiei miliardului din sistemul bancar ar fi fost foarte mică, transmite IPN.

Indicele transparenţei bugetare în Moldova în 2015 (care cuprinde anii 2013-2014) a înregistrat un scor de 59 din 100, rămânând neschimbat faţă de nivelul indicelui prezentat în 2012 (pentru 2010-2011). Dumitru Budianschi a remarcat că există, totuşi, unele modificări esenţiale în ceea ce priveşte transparenţa pe diferite componente.

Astfel, deşi, per total, Indicele transparenţei bugetare a rămas neschimbat faţă de cel din 2012, „puterea” de supraveghere a Parlamentului a trecut de la calificativul „puternică” la „moderată”, iar Curtea de Conturi, chiar dacă a pierdut câteva puncte, şi-a menţinut calificativul „puternică”. Autorii studiului subliniază că principala cauză a lipsei progresului la acest capitol este inexistenţa voinţei politice reale, care nu a generat un angajament ferm în promovarea măsurilor de transparenţă bugetară. Spre exemplu, întârzierea cu 2 ani a aprobării Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale a împiedicat o evaluare pozitivă a acestui indice.

Expert-Grup recomandă formularea unei politici exprese privind măsurile de sporire a transparenţei bugetare la nivel de executiv, Curte de Conturi, dar, în special, la nivel de Parlament, unde procesul de transparenţă bugetară decurge mai anevoios. Sunt, de asemenea, necesare şi măsuri tehnice care ar spori oportunităţile de informare a cetăţenilor şi înţelegerii documentelor de buget.

Pentru a identifica riscurile bugetare şi a anticipa şocurile pentru finanţele publice, se recomandă elaborarea bugetului în baza analizei a mai multor scenarii macroeconomice. În ceea ce priveşte sporirea nivelului de implementare a recomandărilor Curţii de Conturi, Expert-Grup propune ca executivul să publice un raport anual în care să descrie măsurile luate pentru implementarea acestora.