Expert-Grup: Moldova ar putea fi lăsată şi în continuare de UE să-şi rezolve singură „chestiunea vinului” şi alte probleme în relaţiile cu Rusia
https://www.ipn.md/index.php/ro/expert-grup-moldova-ar-putea-fi-lasata-si-in-continuare-de-ue-sa-si-rezolve-sing-7966_961984.html
Moldova ar putea fi lăsată şi în continuare de Uniunea Europeană să rezolve „chestiunea vinului” şi alte probleme în relaţiile cu Rusia de una singură, se spune într-o analiză recentă a Centrului analitic independent „Expert-Grup”, numită „In vino veritas?”.
În justificarea afirmaţiilor, “Expert-Grup” menţionează că există puţine semne că reorientarea către Occident a regimului Voronin provine din ataşamentul nedisimulat faţă de valorile europene. „Despre aceasta ne vorbeşte atât trecutul politic al domnului Voronin şi al anturajului său, cât şi prezentul”, se menţionează în analiză.
Totodată, se spune că progresele mai mult decât modeste în implementarea Planului de Acţiuni UE-Moldova vin să confirme acest lucru încă o dată. Iar viteza uluitoare cu care s-a produs reorientarea geopolitică a politicii externe moldoveneşti ne vorbeşte doar de lipsa unor convingeri fundamentale şi prezenţa unor interese de grup ce trebuie deservite în orice situaţie. Toate acestea determină Occidentul să vadă în actuala guvernare neo-europeană de la Chişinău mai degrabă o „pacoste” cu care trebuie să ai de afacere din cauza circumstanţelor, decât un partener de încredere.
În continuare, una din ipotezele „Expert-Grup” este că relaţiile cu Rusia sunt deteriorate ireparabil. Cel mai important lucru este că Moldova refuză să facă cedări în conflictul transnistrean. Exporturile de vin nu vor fi reluate, iar preţul pentru gaze naturale importate din Rusia poate atinge nivelul european de $250. Comunicarea feroviară între Rusia şi Moldova va fi sistată. În acest caz economia naţională va fi pusă la o încercare greu de rezistat.
Diplomaţia rusă simte că Preşedinţia moldovenească este aproape gată să cedeze, dar mai trebuie convinsă, se mai spune în analiză. În continuare aceasta aplică metoda: comportament bun înseamnă reluarea exporturilor de vin şi preţul pentru gaze de $160. Exemplele Georgiei şi Ucrainei sunt elocvente în acest sens. Prima este efectiv blocată, iar cealaltă cu un guvern mai prietenos Rusiei obţine de la Gazprom contract anual cu preţul de $130 atât de mult dorit de Kiev şi ridicarea barierelor faţă de exportul ucrainean de lactate şi produse animaliere.
Directorul Programe, Relaţii internaţionale şi Analiză politică a Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Alexandru Oprunenco, a declarat pentru Info-Prim Neo că în prezent preţul minim la gaze la care poate spera Moldova pentru anul viitor este de 160 USD pentru o mie de metri cubi. În cazul în care Guvernul R. Moldova nu va face anumite cedări în conflictul transnistrean, este foarte probabil ca preţul la gazele livrate pentru R. Moldova să ajungă până la preţul european de 250-260 USD pentru 1 mie de metri cubi.
Premierul Vasile Tarlev a anunţat recent că Guvernul speră să obţină până la sfârşitul lunii noiembrie semnarea unui acord cu „Gazprom”- ul de livrare a gazelor naturale pe minim 5 ani. El a spus că negocierile continuă, din care cauză nu a putut anunţa spre ce cifre înclină preţul gazelor care vor fi livrate Moldovei începând de anul viitor.