logo

Există soluţii pentru desemnarea candidaturii premierului, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/exista-solutii-pentru-desemnarea-candidaturii-premierului-experti-7978_1024351.html

PLDM ar trebui să se împace cu ideea că nu mai deţine cel mai pare număr de mandate şi dreptul de a înainta candidatul pentru funcţia de premier. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, consideră că PLDM nu trebuie să participe la guvernare, ci doar să voteze pentru viitorul guvern. „Cred că cea mai bună soluţie este că PDM, PL şi grupul Leancă să formeze guvernul, iar PLDM şi PCRM să-l voteze. Va fi un guvern minoritar, care va fi supus controlului parlamentar”, a spus Victor Juc.

Analistul media, Cristian Tabără, este de părerea că PLDM trebuie să ajungă la un consens cu PDM. „Eu îi îndemn la raţiune, să lase frustrările într-o parte. Trebuie să se facă o concesie. Au creat un concern întreg pentru a-l diaboliza pe Plahotniuc. Trebuie să se respecte legea”, a spus Tabără.

Politicianul Valentin Crîlov, fondator al PSRM, consideră că în această dispută politicienii s-au detaşat total de cetăţeni. „Aceste partide din păcate nu duc discuţii despre responsabilitatea faţă de oameni. Nu se duc discuţii serioase, se ţese intrigi, se fac presiuni, se creează ambuscade. Situaţia ar putea-o salva partidele de stânga. Problema e că nu avem partide de stânga veritabile”, a spus Crîlov.