Executarea bugetului în primele luni ale anului solicită o îmbunătăţire substanţială a disciplinei financiare
https://www.ipn.md/index.php/ro/executarea-bugetului-in-primele-luni-ale-anului-solicita-o-imbunatatire-7966_969025.html
Veniturile acumulate la bugetul public naţional în ianuarie-februarie au crescut cu numai 1,6% faţă de cele colectate în perioada respectivă a anului trecut şi cu 3,1% faţă de nivelul preconizat pentru aceasta perioadă, notează Info-Prim Neo. Dacă rata de creştere a acumulărilor la buget va fi în continuare aceeaşi, situaţia va impune Ministerul Finanţelor să ceară o disciplină de fier din partea executorilor de buget, sunt de părere analiştii Centrului independent „Expert-Grup”.
Potrivit lor, Ministerul Finanţelor este cel care, în primul rând, ar trebui să dea dovadă de disciplină financiară. Experţii critică ministerul pentru faptul că şi-a asumat drept prioritate identificarea surselor de acoperire a cheltuielilor pentru acţiunile dedicate Anului Tineretului, cheltuieli care nu sunt prevăzute în buget.
Analiştii de la Exapert-Grup subliniază cu referinţă la evoluţiile macroeconomice înregistrate în primele luni ale lui 2008 că surpriza cea mare a fost aprecierea leului moldovenesc care, pe la mijlocul luni martie, atinsese nivelul de 10 lei pentru un dolar american. Ei explică acest fapt prin deprecierea dolarului pe piaţa internaţională, sporirea cu 90 la sută a transferurilor băneşti de la persoanele fizice faţă de anul precedent, cât şi prin creşterea preţurilor de consum cu 3%.
Inflaţia lunară în ianuarie şi februarie a fost de două ori mai înaltă (15%) decât ar fi necesar pentru a menţine rata anuală în limitele stabilite, spun analiştii. Majorarea tarifelor la energie electrică şi gaze a sporit serios nivelul preţurilor de consum şi a spulberat optimismul BNM, care iniţial susţinea că asemenea fenomene nu se întâmplă lunar şi consecinţele nu vor fi prea grave. În context, BNM a majorat rata de finanţare şi norma rezervelor obligatorii ale băncilor cu 1%, ultima măsură fiind una „administrativă”. Experţii au apreciat, totodată, ca fiind pozitivă iniţiativa de a transfera în contul unic al Trezoreriei de Stat a BNM soldurile conturilor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Companiei Naţionale de Asigurări Obligatorii de Asistenţă Medicală şi bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale.
În anul 2008 BNM mai dispune de un instrument eficient de sterilizare a masei monetare ca urmare a conversiunii împrumuturilor de stat, contractate anterior de Banca Naţională în valori mobiliare de stat.