logo

Excluderea imunității parlamentare în cazuri de corupție, votată în prima lectură


https://www.ipn.md/index.php/ro/excluderea-imunitatii-parlamentare-in-cazuri-de-coruptie-votata-in-7965_1089872.html

Deputații acuzați de corupție, trafic de influență, abuz de putere, îmbogățire ilicită sau spălare de bani nu vor mai avea imunitate parlamentară. În Parlament a fost votat în primă lectură proiectul de modificare a articolului 70 din Constituție care prevede excluderea imunității deputaților pentru infracțiuni de corupție. După ce prevederile vor intra în vigoare, nu va mai fi necesară încuviințarea legislativului pentru reținere, arestare, percheziționare sau trimitere în judecată a cauzei penale împotriva deputatului. Proiectul a fost votat de către deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate și cei din Partidul Șor. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu a susținut inițiativa legislativă, transmite IPN.

„Proiectul a fost avizat pozitiv de Curtea Constituțională. În avizul ei se arată că proiectul legii constituționale asigură un echilibru corect între principiul inviolabilității mandatului de deputat și interesul investigării infracțiunilor de corupție. Aprobarea proiectului va contribui la fortificarea încrederii societății în reprezentanții autorităților publice”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, chiar de la începutul ședinței, au propus excluderea proiectului de pe ordinea de zi. „Îmi pare rău că, în contextul actual, speculativ și manipulativ se abordează subiectul de drept care este imunitatea parlamentară. Este un subiect științific, nu este invenția celor din Republica Moldova. În toate parlamentele țărilor civilizate există imunitatea Parlamentului ca și instituție și imunitatea deputaților pentru a proteja deputatul să fie liber, să facă politică, să voteze și să nu poată să fie intimidat și persecutat”, a declarat deputatul BCS, Vlad Batrîncea.

În luarea sa de cuvânt, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a menționat că în istoria Republicii Moldova Parlamentul a fost împânzit de hoți. „Ei percepeau această instituție nu ca pe una în care se votează legi, dar o instituție unde se construiesc scheme de corupție și unde se pot ascunde de tragerea la răspundere penală pentru corupție. Acest lucru îl știe societatea, doar 3% din cetățeni oferă încredere Parlamentului. Unii colegi deputați au recunoscut că au dat sau luat mită cu sacoșe, genți, fiecare cum a putut. Iar când ajungem să le ridicăm imunitatea acestor kuliocari și gentari, se încearcă a găsi motive de ce nu trebuie să facem acest lucru”, a notat parlamentarul.

Deputata PPȘor, Marina Tauber, a precizat în luarea sa de cuvânt că fracțiunea salută acest proiect, însă el trebuie completat pentru lectura a doua. Mai exact, în opinia sa, deputații trebuie să fie lipsiți complet de imunitate, nu doar parțial cum propune PAS. „În 2019, când fracțiunea Partidului Șor a cerut anularea prevederii constituționale în privința imunității deputaților, am avut în vedere ca aleșii poporului să aibă imunitate și să nu poată fi penalizați doar pentru atitudinile și opiniile politice pe care le exprimă. În rest, pentru orice ilegalitate, contravențională sau penală, să poată fi trași la răspundere la fel ca toți cetățenii. Dar voi ce-ați făcut? Ați selectat doar câteva articole din Codul Penal și ați decis să anulați imunitatea doar pentru ele. În rest, deputații sunt liberi să comită orice infracțiune sau contravenție și să fie siguri că nimeni nu-i poate penaliza”, a spus deputata.

Proiectul legii constituționale urmează a fi votat în lectură finală. Noile prevederi vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.