logo

Examen medical obligatoriu pentru judecători


https://www.ipn.md/index.php/ro/examen-medical-obligatoriu-pentru-judecatori-7978_1006005.html

Judecătorii şi candidaţii la funcţia de judecător vor susţine obligatoriu un examen medical, potrivit unui ordin elaborat de către Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii în coordonare cu Consiliul Superior al Magistraturii. Solicitat de IPN, directorul Centrului de resurse pentru drepturile omului CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că acest ordin nu vine să îmbunătăţească sistemul judecătoresc, ci doar oferă o claritate ce presupune examenele medicale.

Verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie va fi efectuată de către Comisia pentru verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie privind corespunderea pentru exercitarea funcţiei de judecător, din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.

Comisia va fi compusă din 4 membri şi va emite certificatul medical în termen de 10 zile de la data examinării dosarului. Starea de sănătate a candidaţilor la funcţiile de judecător se va verifica până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător, iar în cazul judecătorilor în funcţie – o dată la 5 ani. Candidaţii examinaţi care nu vor fi de acord cu decizia Comisiei vor fi în drept să depună o contestaţie, costul căreia o vor achita din cont propriu.

Sergiu Ostaf a declarat că prin acest ordine se aduce o claritate în vederea prezentării unui certificat medical, până acum judecătorii prezentau doar o formă medicală, iar acum vor mai trece câţiva medici. „Nu văd că va contribui la activitatea justiţiei”, a specificat Sergiu Ostaf, referindu-se la examenul obligatoriu pentru judecători.

Potrivit ordinului, lista bolilor care nu permit exercitarea funcţiei de judecător cuprinde: tulburări mentale organice; tulburări mentale şi de comportament induse de consumul de substanţe psihoactive; schizofreniile; tulburări delirante persistente; tulburări schizo-afective; tulburări de afectivitate, tulburări anxios-fobice; tulburare obsesiv-compulsivă; tulburări disociative, tulburări de personalitate; epilepsia cu dereglări psihice (demenţă, tulburare organică de personalitate în epilepsie).