logo

Ex-premieri vorbesc despre elaborarea programului de guvernare


https://www.ipn.md/index.php/ro/ex-premieri-vorbesc-despre-elaborarea-programului-de-guvernare-7978_1018149.html

În procesul de elaborare a programului de guvernare premierul desemnat discută cu toţi actorii sociali, dar trebuie să ţină cont şi de programele electorale ale partidelor pe susţinerea cărora contează. IPN a întrebat doi ex-premieri despre experienţa lor de crearea a programelor de guvernare.

Dumitru Braghiş, premier în perioada 1999-2001, a spus că, în primul rând, prim-ministrul desemnat se bazează pe programele electorale ale partidelor de la care va cere susţinerea în Parlament. În al doilea rând, sunt colegii din Guvern, care vin cu propunerile lor, şi, în al treilea rând, sunt promisiunile Guvernului faţă de partenerii externi. Pe interior,  se discută cu oamenii de afaceri, cu cei din sistemul bancar, cu sindicatele, cu administraţia publică locală etc., a menţionat ex-premierul.

Dumitru Braghiş spune că nici candidatul la funcţia de premier, nici programul de guvernare nu apar din senin, de aceea crede că termenul de 15 zile, cât prevede procedura, este suficient pentru ca premierul desemnat să-şi prezinte programul şi Cabinetului de miniştri.

Vasile Tarlev, premier în perioada 2001-2008, a menţionat că fiecare candidat decide care îi va fi tactica şi strategia, cu cine se consultă şi cum face programul. „În mod normal, ar fi bine ca premierul desemnat să formeze o echipă de experţi care să-şi expună ideile de bază. E important să se consulte cu partidele din alianţă şi cu partenerii sociali – patronate, sindicate, societatea civilă, reprezentanţi din sectoarele importante, precum economia, domeniul de cercetare, cel medical etc.”, a precizat ex-premierul.

Vasile Tarlev a adăugat că nu este obligatoriu ca premierul desemnat să discute cu partenerii externi. „O consultare bună, desigur, nu strică niciodată. Dar, dacă nu va face faţă şi nu-şi va îndeplini programul, atunci nu va arăta bine”, a mai spus ex-premierul.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat în seara de 28 ianuarie un decret prin care premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, a fost desemnat în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru. Conform Constituţiei, Iurie Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului. Cabinetul de miniştri se învesteşte cu votul a cel puţin 51 de deputaţi din 101 care formează legislativul.