logo

Evenimentele din sesiunea primăvară-vară au fost o pată neagră pentru Parlament, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/evenimentele-din-sesiunea-primavara-vara-au-fost-o-pata-neagra-7978_1006492.html

Parlamentarii de la Chişinău se întrunesc astăzi, 12 iulie, în ultima şedinţă în plen din sesiunea primăvară-vară. Mai mulţi analişti şi comentatori politici contactaţi de IPN consideră că evenimentele din această sesiune au fost o pată neagră pentru Parlament, din cauza intereselor personale promovate şi a legilor votate în grabă. Cât priveşte disensiunile politice, analiştii spun că acestea au avut şi aspecte pozitive, deoarece au scos la iveală acte de corupţie şi imaturitate a politicienilor.

„Tot ce s-a întâmplat în această sesiune a fost o luptă politică care a reflectat anumite interese politice din Republica Moldova, nu şi fără o evidentă influenţă externă a acestei lupte. Aceasta se demonstrează prin faptul că au fost adoptate legi care peste un timp scurt au fost amendate sau abolite”, a remarcat analistul politic Viorel Cibotaru.  În opinia sa, pe de o parte, au fost adoptate legi care sunt necesare pentru procesul de reformare, modernizare şi europenizare a ţării, dar pe de altă parte, a avut de suferit calitatea acestor legi, pentru că erau adoptate în grabă. Calitatea acestei munci parlamentare va influenţa dezvoltarea de mai departe a ţării, spune Viorel Cibotaru. Pentru că atunci când se va ajunge la aplicarea legilor, din cauza necalităţii lor, procesul va fi mai lent.

Despre lupta politică din Parlament analistul spune că a fost benefică, în sensul că a scos în evidenţă gradul real al unor probleme: corupţie, gradul de maturitate a instituţiilor de bază ale statului, atitudinea oamenilor vizavi de anumite procese, acţiuni de protest. Viorel Ciobotaru consideră că, până la urmă, lecţiile au fost însuşite. Acum lucrurile sunt mult mai clame, fapt care nu convine opoziţiei, care vrea să revină la războiul din Parlament pentru a-şi atinge propriile interese.

Comentatorul politic Alexandru Cauia spune că această sesiune se împarte în două perioade: până la demiterea Guvernului şi după învestirea noului executiv. În prima perioadă fiecare dintre partide a încercat să adopte legi făcând abstracţie de interesul naţional şi punând pe prim-plan interesul de partid şi de grup. În a doua perioadă  Parlamentul a reuşit să adopte mai multe acte legislative, chiar dacă nu foarte importante, dar care aşteaptau de mult pe rafturi. Comentatorul crede că politicienii nu vor fi taxaţi de către electorat pentru prestaţia lor din Parlament, întrucât electoratul uită toate certurile şi disensiunile atât timp cât nu este afectată direct calitatea vieţii sale.

Chiar dacă a bătut pasul pe loc din februarie până în mai, după învestirea Guvernului Leancă Parlamentul a adoptat mai multe legi care vin în consonanţă cu Summitul de la Vilnius şi agenda europeană a Republicii Moldova, subliniază analistul politic Mihai Cernencu.  „Se pare că mecanismele elaborate pe parcursul negocierilor au găsit acele pârghii de dialog între preşedintele Parlamentului şi prim-ministru”, a remarcat analistul. În opinia sa, în fond Parlamentul intră într-o albia a normalităţii, chiar dacă opoziţia încearcă să destabilizeze situaţia.

Sesiunea de primăvară-vară a avut loc loc în perioada februarie-iulie.