logo

Evaziunea fiscală nu poate fi soluționată prin amenzi și controale, Expert-Grup


https://www.ipn.md/index.php/ro/evaziunea-fiscala-nu-poate-fi-solutionata-prin-amenzi-si-7966_1071578.html

Amenzile și controalele fiscale nu au impact esențial asupra combaterii evaziunii fiscale. Statul ar trebui să se concentreze pe promovarea conformării voluntare, prin diseminarea informației pozitive privind conformarea fiscală. Oamenii care observă că ceilalți membri din comunitate plătesc impozite, tind și ei să plătească impozite. Constatările, prezentate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, reies dintr-o serie de experimente economice realizate în Moldova și Franța, la care au participat peste 500 de persoane din ambele țări, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de prezentare, directorul executiv „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a declarat că studiul a fost elaborat în parteneriat cu Academia de Studii Economice a Moldovei și Laboratorul de economie experimentală din Montpellier din Franța.  Rezultatele obținute clarifică politicile care ar putea reduce comportamentele necinstite în rândul populației. Constatările privind nivelul moralului fiscal în Moldova sugerează că, având setul potrivit de instituții, oamenii din Moldova sunt dispuși să respecte legislația fiscală la niveluri cvasi-optime. Pe termen lung, autoritățile publice ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea calității instituțiilor oficiale. De exemplu, să asigure o transparență sporită în alocarea resurselor publice și să reducă corupția în rândul funcționarilor publici.

Pe lângă moralul fiscal și calitatea instituțiilor, rezultatele acestor experimente economice demonstrează importanța informării sociale. Datele arată clar că deciziile de conformare fiscală ale oamenilor sunt corelate cu deciziile celorlalți membri ai grupului. O constatare importantă este că participanții din Moldova sunt deosebit de sensibili la informațiile sociale negative. Observarea unor evaziuni fiscale reduce semnificativ ratele de conformare fiscală. În momentul în care oamenii cunosc despre admiterea evaziunilor de către unii, înțeleg că și ei pot face același lucru. În opinia experților, este oportună implementarea mecanismului avertizorilor de integritate, prin încurajarea cetățenilor să raporteze autorităților fiscale evaziunea fiscală observată sau suspectată.

„Până în prezent, politicile de combatere a evaziunii fiscale nu au luat în considerație în măsura necesară factorii comportamentali sau psihologici care explică deciziile individuale ale oamenilor să practice evaziune fiscală. Prin urmare, venim cu o perspectivă nouă și un cadru analitic inovativ asupra fenomenului evaziunii fiscale prin explicarea acestuia din perspectiva comportamentală, în baza experimentelor economice organizate în premieră în Republica Moldova”, a precizat directorul „Expert-Grup”.