logo

Europenii îşi acoperă camera web de teamă să nu fie spionaţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/europenii-isi-acopera-camera-web-de-teama-sa-nu-fie-7967_1015969.html

Europenii îşi acoperă camerele video de la laptop pentru a evita spionajul cibernetic prin intermediul computerelor. Un studiu realizat de Kaspersky Lab, împreună cu B2B International, arată că 21% dintre utilizatorii europeni procedează astfel, iar prudenţa acestora poate fi considerată întemeiată, deoarece camerele web pot deveni uneori instrumente eficiente pentru infractorii cibernetici, transmite IPN cu referire la yoda.ro.

Rezultatele studiului arată că aproximativ o pătrime dintre utilizatorii europeni (24%) nu stiu că ar putea fi supravegheaţi prin intermediul unei camere web. Doar 44% dintre respondenţi sunt la curent cu această ameninţare şi afirmă că acest risc îi deranjează. Hackerii nu vizează doar persoane publice, oricine putând deveni o ţintă.



Exista mai multe motive pentru care infractorii cibernetici aleg să spioneze prin intermediul camerelor web. În primul rând, aceştia le pot utiliza pentru sustragerea de informaţii confidenţiale din companii sau pentru accesarea serviciilor financiare. În al doilea rând, infractorii cibernetici pot face poze compromiţătoare utilizatorilor. Acestea ar putea fi utilizate pentru şantaj sau pentru simplul amuzament al acestora, precum şi pentru a pune victimele în situaţii delicate.

În ciuda acestor rezultate, doar unul din cinci utilizatori îşi acoperă camera web. În acelaşi timp, acoperirea camerelor nu este cea mai eficientă metodă de protecţie. Aceasta soluţie previne temporar spionajul cibernetic, fără a neutraliza microfonul integrat în camera web şi nu poate preveni interceptarea imaginilor atunci când utilizatorii accesează camerele la rândul lor.

Pentru a se asigura că utilizatorii sunt mereu la curent cu aplicaţiile şi procesele care pot accesa camerele web şi pentru a le proteja intimitatea, experţii Kaspersky Lab au dezvoltat modulul special Webcam Protection integrat în soluţia de securitate Kaspersky Internet Security – Multi-Device. Soluţia de securitate monitorizează constant accesul la camera web integrată sau conectată la dispozitiv şi informează utilizatorul despre orice tentativă de acces.