logo

Europa va întoarce pentru totdeauna spatele, dacă Moldova renunţă la parcursul european, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/europa-va-intoarce-pentru-totdeauna-spatele-daca-moldova-renunta-la-7978_1013086.html



Ar fi fost foarte bine ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi să aibă o perioadă de aproximativ 10 ani pentru raport de liber schimb atât cu spaţiul CSI, cât şi cu UE, pentru a acumula experienţă, iar cetăţenii să ajungă la concluzia că Republica Moldova are viitor european. Dar acest termen, real anterior, nu mai este valabil în noile condiţii geopolitice. Declaraţia aparţine directorului executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, şi a fost făcută în cadrul dezbaterii publice la tema „România ca model pentru parcursul european al Republicii Moldova”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Eu credeam că aceşti 10 ani ar fi utili pentru a convinge rusofilii din Moldova despre beneficiile apropierii de UE şi să le cultivăm sentimentul că ceea ce facem nu înseamnă renunţarea la cultura rusă sau ruperea relaţiilor de Federaţia Rusă. Că pentru Moldova contează progresul social, dezvoltarea economiei şi îmbrăţişarea unor modele performante de reformare a societăţii, însă acest lucru a fost posibil până la întâlnirea secretă dintre preşedinţii Rusiei şi Ucrainei din octombrie 2013. După această întrevedere, personal, am renunţat la ideea celor 10 ani”, a spus Igor Boţan.

Igor Boţan a subliniat că ideea celor 10 ani de raport de liber schimb atât cu spaţiul CSI, cât şi cu UE, s-a anulat după embargourile impuse de Federaţia Rusă, Ucrainei şi Republicii Moldova, fapt ce a demonstrat că Federaţia Rusă nu este de acord cu ideea ca Moldova să deţină relaţii bilaterale cu ambele structuri.

Potrivit lui, după iniţierea unor reforme, cetăţenii trebuie să aibă sentimentul că acceptă şi înţeleg că pentru o anumită etapă vor exista anumite greutăţi, însă după ce va fi depăşită această etapă Republica Moldova va deveni o ţară modernă. Totodată, cetăţenii trebuie să ştie şi ce se va întâmpla, dacă Moldova ar renunţa la parcursul european. „Trebuie să înţelegem ce suport am putea avea, dacă vom renunţa la vectorul european şi cu ce ochi se va uita UE la Moldova, după 12 ani de cooperare. Dacă facem acest lucru, gata, am pierdut orice şansă de integrare europeană. UE nu se va mai întoarce spre noi pentru că nu are sens să discuţi cu un partener instabil. Dacă ne ducem în partea ceea (n.r.- Uniunea Economică Euroasiatică) vom fi încă mulţi ani la coadă”, a subliniat expertul.

Igor Boţan a notat că toate lucrurile ce ţin de apropierea de UE trebuie explicate cetăţenilor, iar politicienii să fie convinşi că acesta este obiectivul pe care trebuie să-l urmeze Republica Moldova fără a umfla stereotipuri pe arena politică.

„Cu regret nu mai putem spera pe termen mediu cum am putea reveni la un acord de genul celui de la Snagov, prin care toată clasa politică din România a acceptat cursul european al ţării. Va trebui cu multă răbdare să trecem peste aceste stânci subacvatice fără a pune în pericol nava îndreptată spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Nu ne putem permite să mergem spre UE şi să nu respectăm minuţios valorile UE, inclusiv alegerile viitoare trebuie să fie libere şi corecte. Dialogul între polii politici din Moldova trebuie să fie marcat de atitudine de respect şi toleranţă, şi pas cu pas să încercăm să găsim un numitor comun”, a adăugat directorul executiv al ADEPT.

Igor Boţan, a precizat că alegerile parlamentare care vin nu vor fi tocmai cele care vor permite un discurs bazat pe argumente, mai degrabă va fi o campanie electorală bazată pe clişee propagandistice şi stereotipuri care au fost cultivate cu multă grijă pe scena politică din Moldova. Cetăţenii şi guvernarea va fi pusă în situaţia să facă o alegere strategică.

Dezbaterea „România ca model pentru parcursul european al Republicii Moldova”, este a 30-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat de IPN, în parteneriat cu Radio Moldova şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.