logo

Eurodeputat: Vrem să se deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova până la sfârșitul anului 2023


https://www.ipn.md/index.php/ro/eurodeputat-vrem-sa-se-deschida-negocierile-de-aderare-cu-7965_1096900.html

Pe lângă asistența macrofinanciară oferită Republicii Moldova, Uniunea Europeană a pregătit un mecanism de finanțare a proiectelor din domeniul transporturilor, cel energetic și din domeniul digitalizării. Declarația este făcută de eurodeputata Ramona Strugariu. Potrivit oficialului european, banii destinați acestor proiecte vor fi disponibili începând cu toamna acestui an și au menirea de a contribui la dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, notează IPN.

Eurodeputata Ramona Strugariu spune că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova asistență financiară și tehnică sporită pentru a accelera procesul de apropiere a țării de blocul comunitar. Potrivit eurodeputatei, dovadă a acestei susțineri este faptul că Republica Moldova a devenit țară afiliată a
Mecanismului pentru interconectarea Europei.

„Republica Moldova este prima țară din afara Uniunii Europene, țară candidată la aderare, care semnează un acord de conectare prin care se poate integra prin intermediul Mecanismului de interconectare a Europei, mult mai bine în piața unică. Asta înseamnă că Republica Moldova poate să solicite finanțare din partea UE pentru proiecte care sunt de interes comun în domeniul transporturilor, al energiei și domeniul digital. Sunt sume importante pe care le pune la dispoziție Uniunea Europeană. Dacă lucrurile se mișcă bine și Republica Moldova depune cereri de finanțare, ar putea să beneficieze de această finanțare deja din toamnă. Noi vrem să se deschidă negocierile de aderare până la sfârșitul anului 2023 și avem tot interesul să acordăm și sprijin financiar și asistență tehnică pentru ca acești pași să fie făcuți”, a spus eurodeputatat Ramona Strugariu în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

În același context, experta Asociației pentru Politică Externă, Victoria Roșa, spune că autoritățile de la Chișinău ar trebui să explice mult mai bine cum sunt cheltuiți banii europeni și cum finanțarea Uniunii Europene contribuie la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor.


Trebuie să le explicăm oamenilor pentru ce avem nevoie de acești bani, unde vor merge acești bani și care va fi impactul pentru cetățeanul de rând. În Republica Moldova chiar și în media, chiar și experții vehiculează cu sume foarte mari de bani, însă nu prea se reușește să se explice care este rezultatul implementării acestor bani. Pentru cetățeni e o informație foarte importantă, deja există o oboseală a sumelor imense fără o explicație clară cum au contribuit acești bani la îmbunătățirea vieții cetățeanului”, a spus experta Victoria Roșa.

La data de 9 mai, Parlamentul European a votat suplimentarea ajutorului macrofinanciar pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro pentru a ajuta țara să acopere o parte din nevoile sale de finanțare în 2023.