logo

Eugen Tomac: Situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/eugen-tomac-situatia-de-securitate-impune-un-tratament-special-7965_1104301.html

Situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene. O spune europarlamentarul român, Eugen Tomac, după ce președinta Maia Sandu a cerut la Bruxelles ajutor financiar sporit pentru Republica Moldova. Eurodeputatul român spune că mesajul șefei statului este unul corect în contextul în care țara se confruntă cu provocări interne urmare a războiului hibrid purtat de Rusia, notează IPN.

„Ucraina și Republica Moldova au nevoie de un plan Marshall pentru secolul XXI din partea Uniunii Europene”, a spus președinta Maia Sandu la Bruxelles, în cadrul unui discurs susținut la conferința despre bugetul anual al Uniunii Europene. Europarlamentarul Eugen Tomac spune că solicitarea șefei statului este una judicioasă în condițiile crizei de securitate cu care se confruntă cele două țări.

„Situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova. Pentru că avem o realitate politică și geopolitică distinctă chiar și față de Ucraina. Discutăm despre un stat care este lângă Uniunea Europeană și a cărui cetățeni, în mare parte, sunt cetățeni ai Uniunii Europene. Suntem români de o parte și de alta a Prutului. Avem o identitate comună, dar, fără voia noastră, națiunea a fost divizată și evident că erorile trecutului trebuie corectate prin măsuri inteligente. Mesajul președintei Sandu este unul corect în ideea că această presiune internă și externă exercitată de Rusia prin toți actorii pe care-i are în teritoriu trebuie contracarată cu un plan ambițios de măsuri și susținere financiară fără precedent”, a spus europarlamentarul Eugen Tomac în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit europarlamentarului, un nou pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova ar putea fi pe agenda oficialilor europeni după alegerile europarlamentare din iunie.

„Provocările interne, fie că ne referim la cele din regiunea transnistreană sau, mai nou, tendințele tot mai agresive ale celor de la Comrat în raport cu Guvernul de la Chișinău, sunt un obstacol pe care nu trebuie nimeni să-l neglijeze. Dar aceste provocări pot fi depășite dacă Republica Moldova va fi un model nou de succes pentru Uniunea Europeană, prin investiții rapide în toate domeniile. Acest lucru trebuie să se întâmple și un pachet consistent de finanțare pe modelul planului Marshall de relansare economică a Republicii Moldova ar însemna un avantaj uriaș pentru Republica Moldova. Eu mă voi asigura ca în prioritățile viitoarei Comisii Europene acest lucru să se regăsească. După 9 iunie există toate premisele să-mi pot continua activitatea la Bruxelles și vă asigur că una dintre cerințe va fi legată de Republica Moldova”, a mai spus europarlamentarul român.

Alegerile pentru Parlamentul European vor fi organizate în perioada 6-9 iunie. La scrutin pot participa inclusiv cetățenii Republicii Moldova deținători ai cetățeniei române.