Expertul în economie Viorel Gîrbu, de la Institutul Economiei de Piaţă, consideră că impactul de pe urma sistării livrărilor de vinuri pe piaţa rusească nu va atinge proporţiile anului 2006, când Rusia a mai impus embargo pentru vinurile moldoveneşti. „De bine, de rău, companiile producătoare de vinuri s-au văzut puse în situaţia de a-şi diversifica piaţa de desfacere. Mai dificil le va fi exportatorilor de fructe şi legume, pentru care principala piaţă de desfacere este cea a Federaţiei Ruse”, a menţionat expertul, citat de IPN.
Potrivit lui Viorel Gîrbu, guvernările care s-au schimbat la putere au făcut puţin în vederea stimulării agenţilor economici ca să-şi ridice competitivitatea, să livreze pieţei interne şi externe produse performante. „După ce în 2001 Moldova a devenit membră cu drepturi depline a OMC, nu a fost utilizat niciunul din instrumentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului de susţinere şi protejare temporară a agenţilor economici locali, aceste instrumente nici nu au fost negociate la intrarea în OMC – de exemplu, subvenţii pentru export sau alte facilităţi temporare”, a menţionat expertul.
În opina sa, este stringentă nevoie de acţiuni care să încadreze Moldova în economia comunitară, astfel ca agenţii economici autohtoni să producă mărfuri al căror nivel de competitivitate să fie comparabil cu cel al producţiei care circulă pe piaţa UE. Viorel Gîrbu spune că e foarte bine că Republica Moldova este o platformă pentru dezvoltarea unor companii cu capital străin, dar trebuie să fie aplicate acele pârghii care ar permite şi agenţilor economici locali să crească. Ei au posibilităţi limitate de dezvoltare, există încă multe bariere birocratice în activitatea lor, iar accesul la finanţare este destul de anevoios.
„Agenţii economici locali trebuie ajutaţi, prin mecanisme acceptabile în economia de piaţă. Când vor fi scoase taxele la importurile din ţările membre ale UE pe piaţa moldovenească, vor veni mărfuri mai ieftine şi de o calitate mai bună şi atunci agenţii economici locali trebuie să facă faţă acestei concurenţe. În caz contrar, toate vorbele noastre despre integrarea europeană vor rămâne la nivel de declaraţii, dacă nu are loc integrarea economică”, consideră expertul economic.
Întrebat ce se poate de făcut pentru a evita alte embargouri pentru producţia moldovenească, eventual din partea statelor Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, Viorel Gîrbu a spus că este puţin probabil un astfel de scenariu. Miza oricum trebuie să fie majorarea exporturilor pe piaţa UE, pe pieţele altor ţări, prin sporirea competitivităţii produselor exportate.