logo

Este important ca la Chișinău să rămână forțe politice proeuropene, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/este-important-ca-la-chisinau-sa-ramana-forte-politice-7978_1099427.html

Este important ca la guvernare să rămână forțe politice proeuropene, care să asigure parcursul european al Republicii Moldova. Este opinia comentatorului politic de la București, Mihai Isac. Potrivit expertului, în Republica Moldova trebuie să fie identificat consens politic, astfel încât toate formațiunile să se unească în jurul ideii de integrare europeană. În același context, directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja, spune că pentru a îmbunătăți percepția cetățenilor Republicii Moldova față de NATO este necesară modificarea strategiei de comunicare a autorităților, notează IPN.

Comentatorul politic de la București, Mihai Isac, spune că procesul eurointegrării Republicii Moldova poate deveni ireversibil, dacă toate forțele politice de la Chișinău semnează un acord similar pactului de la Snagov, document care a asigurat integrarea europeană a României.

„Este important ca la Chișinău să rămână forțe politice proeuropene care să ducă la capăt procesul integrării europene. Și în România toate partidele, din opoziție și de la putere, au încheiat un acord, pactul de la Snagov, care a avut drept obiectiv integrarea României în structurile euro-atlantice. Ulterior, n-a mai avut importanță cine venea la guvernare, partide de dreapta sau de stânga, obiectivul principal a rămas. Această unitate de opinii trebuie să fie identificată și în Republica Moldova, pentru ca războiul politic intern, specific și democrațiilor din Europa, să nu devină un impediment în drumul european. O apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană și îmbunătățirea relațiilor cu NATO va asigura creșterea nivelului de trai și siguranța cetățenilor Republicii Moldova. Pentru că spațiul european înseamnă prosperitate, democrație, iar acest lucru poate fi confirmat de marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova care activează în state ale Uniunii Europene”, a spus comentatorul politic din România, Mihai Isac, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Potrivit reprezentanților societății civile, securitatea și prosperitatea Republicii Moldova pot fi asigurate printr-o cooperare eficientă și cu blocul Nord-Atlantic. Pentru a îmbunătăți percepția populației față de Alianța Nord-Atlantică, autoritățile de la Chișinău ar trebui să-și asume retorica pro-NATO și să combată propaganda rusă, spune expertul Radu Burduja.

„Percepția populației față de NATO s-a îmbunătățit. Totuși, e vorba de mai puțin de 30% din respondenți. Autoritățile ar trebui să se gândească la o comunicare strategică mai eficientă și la distrugerea stereotipurilor create de mai mulți ani de propaganda rusă. Spațiul mediatic al Republicii Moldova mereu a fost dominat de această propagandă. De asemenea, trebuie să se lucreze la promovarea imaginii NATO care nu are scopuri ofensive. NATO a fost creată pentru a se apăra de expansiunea Uniunii Sovietice. Exact acesta este rolul NATO și acum”, a spus directorul executiv al Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja.

Potrivit unui sondaj de opinie prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), 60,3% dintre respondenți au spus că în eventualitatea unui referendum ar vota împotriva aderării Republicii Moldova la NATO. Doar 28% dintre respondenți au spus că și-ar dori ca Republica Moldova să fie parte a Alianței Nord-Atlantice. Cercetarea a fost realizată în perioada 13 - 28 iunie 2023 de către compania CBS-AXA, pe un eșantion de 1 120 de persoane, cu o eroare maximă de 3%.