logo

Este foarte important ca veteranii de război să aibă o lege aparte, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/este-foarte-important-ca-veteranii-de-razboi-sa-aiba-7967_1107038.html

Membrii asociației obștești Mișcarea „Forța Veteranilor de Război pentru Neam și Țară” dezmint afirmațiile lansate anterior de un grup de persoane, potrivit cărora proiectul de lege cu privire la veteranii de război, votat în prima lectură de Parlamentul Republicii Moldova, privează veterani de mai multe facilități. Participanții la conferință de presă la IPN au menționat că în proiectul de lege sunt stabilite schimbările care vor îmbunătăți situația veteranilor de război, precizând că este pentru prima dată când această categorie de cetățeni are o lege aparte.

Liderul organizației teritoriale „Forța Veteranilor de Război pentru Neam și Țară” Nisporeni, Vladimir Buga, membru al grupului de lucru pentru elaborarea conceptului de lege cu privire la veteranii de război, a declarat că, până în prezent, veteranii de război nu a avut o lege aparate. Vladimir Buga și-a exprimat încrederea că, în toamna anului curent, aceasta va fi aprobată în lectura finală.

„Toate schimbările care sunt făcute în legătura cu protecția socială nici nu ni le puteam închipui până la anul 2018. Am primit zece ani la rând atunci câte o sută de lei. Astăzi indemnizația noastră este de 1250 de lei și în proiectul de lege se prevede să ajungă, de la 1 ianuarie 2025, la 2000 de lei. Mai mult ca atât, în același an 2018, bugetul protecției sociale a veteranilor de război a fost de 68 de milioane, astăzi el este de 10 ori mai mare și, odată cu aprobarea noului proiect de lege, se vor adăuga în jur de 400 de milioane. Adică, actuala guvernare, totuși, a ajuns să aibă grijă de noi. Și când suntem într-o conlucrare pe ultima sută de metri privind aprobarea acestei legi, primim o lovitură de la colegii noștri, tot veteraniˮ, a spus Vladimir Buga.

Vicepreședintele Mișcării „Forța Veteranilor de Război pentru Neam și Țară”, Andrei Eremia, a menționat importanța existenței unei legi aparte pentru veteranii de război. Deși legea nu acoperă complet cerințele veteranilor de război, aceștia o acceptă, având în vedere potențialul Republicii Moldova și sursele disponibile. Călătoriile în transport și biletele de tratament sanatorial gratuite vor fi oferite sub forma indemnizațiilor bănești, ca fiecare să-și permită să achiziționeze serviciile de care are nevoie, a comunicat Andrei Eremia.

Reprezentantul organizației teritoriale Cantemir, Iurii Tabac, a spus că încă de 30 de ani în urmă veteranii nu au avut cuvânt. Unii veterani, implicați în politică, au făcut afaceri pentru a supraviețui, în timp ce veteranii din sate și din raioane erau complet ignorați. În prezent, însă, toții veteranii care „sunt cu mintea treazăˮ s-au răsculat datorită actualei conducerii „Forța Veteranilor de Război pentru Neam și Țară”. „Să vedeți într-adevăr care sunt veterani cu inima pentru țară și pentru parcursul european și să vedeți veteranii care ne-au vândut țara și care ne o vând și în ziua de azi politicienilor, care primesc bani de peste hotare numai ca să ne destabilizeze, ca să nu mai avem o viață normală în viitorˮ, s-a adresat societății Iurii Tabac.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.