logo

Este aleasă cea mai nereușită variantă de sprijin a mediului de afaceri, Platforma DA


https://www.ipn.md/index.php/ro/este-aleasa-cea-mai-nereusita-varianta-de-sprijin-a-7965_1072552.html

„Este aleasă cea mai nereușită, ineficientă și ireală variantă de sprijin, care trădează nedorința statului să participe financiar la rezolvarea problemelor mediului de afaceri și ale salariaților”. Astfel comentează vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, măsurile anunțate în aecastă dimineață, 30 martie, de președintele Igor Dodon, după ședința conducerii de vârf a țării, transmite IPN.

În ceea ce ține de remunerarea persoanelor aflate în șomaj forțat, deputatul spune că despre aceasta se va discuta mai detaliat după ce va vedea proiectul de lege. Deși, în opinia sa, probabil, guvernarea va încerca din nou să ignore Parlamentul și va lua decizia respectivă în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Conform guvernării, agenților economici care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Excepționale în sănătate, urmează să le fie returnate toate impozitele și contribuțiile legate de salariile angajaților care au fost trimiși acasă. Celelalte ramuri care au suferit din alte motive ale crizei pandemice, cum ar fi sfera textilă, industria din ZEL, agricultura, vor primi înapoi doar 60% din suma impozitelor și taxelor plătite”, menționează deputatul într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, în aceste condiţii reiese limpede că întreprinderile oricum sunt obligate să achite aceste salarii. „O simplă întrebare logică: de unde bani? Deficitul cash-flow este cea mai mare problemă actuală a businessului din HoReCa, turism, comerț, servicii prestate populației etc. Tocmai de aceea cea mai bună soluție ar fi ceea propusă de noi încă acum două săptămâni: achitarea să fie făcută direct, concret, fiecărui angajat care este trimis în șomaj tehnic în urma crizei pandemice în formă de indemnizație specială în mărime de 50% din salariul de bază. Şi asta cu condiția că încă 1/3 din salariu îl achită angajatorii”, susține Alexandru Slusari.

Vicepreșeintele Platformei DA consideră că această modalitate ar fi o abordare echitabilă față de toate domeniile economiei, ținănd cont de gradul de afectare a fiecărei ramure. Costul unei asemenea măsuri este aproximativ de 3,5-4 miliarde lei, care pot fi identificaţi după micșorarea cheltuielilor bugetare și accesarea anumitor fonduri de la partenerii externi.

„Totodată, menționăm cu regret că președintele nu a rostit niciun cuvânt despre soarta comercianților mici, care au suferit enorm după închiderea piețelor. Cei peste nouă mii de oameni tot au nevoie urgent de ajutor. Noi am propus achitarea indemnizației în mărime de 50% din salariul mediu brut pe economie. Costul acestei măsuri este estimativ 40 milioane de lei lunar. Păcat că Dodon a câta oară merge pe calea PR-ului politic, dar nu propune soluții plauzibile, rezonabile, eficiente de susținere materială a businessului și a întregii populații”, mai menționează Alexandru Slusari.