logo

Eșecurile economice ale țării au drept cauză lipsa unei abordări unitare, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/esecurile-economice-ale-tarii-au-drept-cauza-lipsa-unei-abordari-unitare-expert-7966_1048227.html

Republica Moldova nu a avut și nu are o abordare unitară, o sinergie a politicilor bugetară, economică, monetară și comercială, iar această stare de lucruri are ca rezultat eșecuri economice constante, a apreciat expertul economic Viorel Gârbu, solicitat de IPN.

Expertul semnalează că cea mai recentă estimare a Fondului Monetar Internațional anticipează o rată de creștere economică a Republicii Moldova de 3,5% pentru anul 2019. Deși indicatorul este pozitiv, este cea mai scăzută rată de creștere economică pentru grupul celor mai sărace state membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), din care, conform clasificației FMI, face parte și Republica Moldova.

Rata medie de creștere economică a celor mai sărace economii din CSI, pentru 2019, este cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât rata medie de creștere economică a Republicii Moldova. Evoluții similare sunt estimate și pentru anul 2020, pe când în anul trecut această discrepanță în defavoarea Republicii Moldova era de doar un punct procentual.

Viorel Gârbu subliniază că „situația descrisă indică asupra unor eșecuri constante ale Republicii Moldova în implementarea politicilor de creștere economică pe durata ultimilor 20 de ani, indiferent de coloratura politică a elitei” care s-a aflat la guvernare.

„Chiar FMI atenționa că în Republica Moldova se bat cap în cap două politici: cea bugetară și monetară. Guvernele veneau cu o politică populistă, puneau presiuni prin cheltuieli excesive, iar aceste presiuni inflaționiste erau compensate printr-o politică monetară restrictivă. Toate acestea se făceau pe seama agenților economici”, a declarat expertul pentru IPN.

În opinia lui Viorel Gârbu, greșelile admise de guvernări în domeniul economiei sunt foarte multe, dar esența este că „noi facem ceea ce ni se spune de peste hotare” – de către Moscova, într-o primă perioadă, și de către organizațiile internaționale ulterior – „nu înțelegem esența economiei de piață”, iar cetățenii nu știu să ceară performanță de la guvernare.