logo

Eșecul resuscitării sentimentelor nostalgice. Op-Ed de Victor Pelin


https://www.ipn.md/index.php/ro/esecul-resuscitarii-sentimentelor-nostalgice-op-ed-de-victor-pelin-7978_1092934.html

...așa că nostalgicii după URSS nu au nicio șansă să asiste la renașterea URSS, doar la revenirea în închisoarea popoarelor...
---

Testarea sentimentelor nostalgice ...

Săptămâna trecută, pe 15-16 octombrie 2022, în autonomia găgăuză au fost testate sentimentele nostalgice ale cetățenilor pentru Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Nu încape îndoială, testul a fost preconizat apropierii celei de-a 100-a aniversări de la constituirea imperiului sovietic și, în acest sens, activiștii filialei din Republica Moldova a așa-zisei Mișcări de Eliberare Națională (MEN) au purces la colectarea semnăturilor în susținerea unei petiții privind refacerea URSS. Testul a picat, în două zile colectorii au reușit să adune doar câteva zeci de semnături. Asta înseamnă că regiunea găgăuză nu mai este un poligon pentru testarea sentimentelor nostalgice.

Experimentul menționat putea fi trecut cu vederea, dacă nu s-ar fi desfășurat concomitent cu deplasarea conducerii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la Moscova, pentru a purta discuții cu conducerea partidului de guvernământ al lui Vladimir Putin – Edinaya Rossia. Vorba e că fondator și președinte al MEN, care a încercat să colecteze semnături pentru refacerea URSS, este Evghenii Fiodorov, membru al consiliului politic central al Edinaya Rossia. În acest context, se presupune că vizita liderilor PSRM la Moscova și întâlnirea cu membrii din conducerea Edinaya Rossia este legată de retragerea posturilor TV rusești, retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, din gestionarea PSRM și transmise în gestiune Partidul Șor. În calitate de argument forte, PSRM ar fi încercat să argumenteze că retragerea posturilor TV rusești din gestionarea PSRM se răsfrânge negativ asupra nostalgicilor după URSS și, în general, asupra coeziunii forțelor pro-rusește din Republica Moldova. Dovadă fiind recentul eșec al testării sentimentelor nostalgice în Găgăuzia.

Într-adevăr, relațiile dintre PSRM, pe de o parte și Partidul Șor, susținut de comuniști, s-au înrăutățit vizibil acum câteva luni, după lipsirea primilor de posturilor TV rusești în favoare șoriștilor. Banii din surse obscure și televiziunile controlate de Partidul Șor i-au permis acestuia să organizeze o cavalcadă de proteste pe care PSRM nu a susținut-o fiindcă s-a simțit părăsit de curatorii de la Moscova. În consecință, Partidul Șor încercă totuși să angreneze socialiștii, alături de comuniști, în protestele sale, dar primesc refuzuri extrem de subtile și aluzii privind pierderea controlului asupra posturilor TV în favoare șoriștilor: „Nu fiți fățarnici, cetățenii nu merită să fie conduși de lideri prin televizor”. Probabil, de rezultatul vizitei liderilor PSRM la Moscova, adică de returnarea măcar a unui post TV rusesc în gestiunea socialiștilor, depinde susținerea protestelor șoriste de către socialiști. 

Împotmolirea socialiștilor în mrejele imperialiste rusești

PSRM culege de fapt roadele propriului cinism. Vorba e că formațiunea în vorbe pledează pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova, dar s-a împotmolit rău de tot în mrejele intereselor imperialiste rusești. Cursul pro-imperialist al PSRM a fost croit de ex-președintele formațiunii, Igor Dodon, care actualmente este cercetat penal pentru finanțarea ilegală a formațiunii din sursele GAZPROM-ului. În consecință, Dodon a trebuie să elogieze public anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014. Doi ani mai târziu, Dodon a contribuit la crearea în Republica Moldova a filialei Frontului imperialist rusesc, filială condusă de așa-zisul ideolog al PSRM Bogdan Țîrdea. Acesta din urmă este actualmente bănuit de îmbogățire ilicită. Angajarea PSRM în proiectele imperialiste rusești face ca formațiunea să fie susceptibilă la noile tendințe. Recent, Alexandr Prohanov, liderul Frontului imperialist rusesc, din care face parte PSRM, i-a cântat osanale lui Vladimir Putin cu ocazia aniversării acestuia, concretizând că războiul declanșat în Ucraina nu este altceva decât a cincea fază a reconstrucției imperiului rus. Această poziție explică fără echivocuri de ce filiala frontului din PSRM se eschivează de la condamnarea agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

PSRM se eschivează și de la susținerea fățișă a agresiunii rusești, lucru pentru care ar fi fost pedepsit, fiind lipsit de instrumentarul propagandistic. Pentru a-și restabili credibilitatea în ochii partenerilor ruși, liderii PSRM au decis să se întâlnească la Moscova cu unii dintre liderii Edinaya Rossia, Petr Tolstoi, care pledează deschis pentru distrugerea completă a Ucrainei. Și colegul de partid al ultimului, Evghenii Fiodorov, liderul MEN, împărtășește această viziune, numai că este mult mai explicit, spunând pe șleau că își dorește refacerea URSS. Tocmai de asta, filiala organizației lui Fiodorov, a și încercat experimentul nostalgic în Găgăuzia, care deocamdată mai este fieful electoral al PSRM. De fapt, Fiodorov a devenit faimos nu atunci când și-a înființat organizația sa revanșardă, ci când a înaintat pretenții teritoriale Kazahstanului. Această faptă nu a rămas fără consecințe, după pretențiile imperialiste vociferate, liderii țărilor din Asia Centrală au reacționat în repetate rânduri, umilindu-l public pe președintele Vladimir Putin.

Vești triste pentru nostalgicii după URSS

În circumstanțele menționate, nostalgicii după URSS nu au decât să încerce să însușească un lucru foarte simplu și evident – elita politică a Federației Ruse nu are de gând să refacă URSS. Regimul lui Putin este o consecință directă a disoluției URSS și are doar ambiții imperiale – reconstruirea celei de a cincea faze a imperiului. Nostalgia milioanelor de cetățeni ex-sovietici este pur și simplu exploatată în acest sens. Drept dovadă că e așa servește faptul că recent, în august 2022, Ministerul Justiției din Federația Rusă a introdus organizația cu denumirea “Cetățenii URSS” în lista organizațiilor extremiste și a interzis-o.

Așa că asistăm la lucruri extrem de interesante – în Rusia organizația “Cetățenii URSS” este interzisă ca una extremistă, iar în Republica Moldova organizația condusă de unul dintre liderii partidului de guvernământ – Edinaya Rossia, colectează semnături pentru refacerea URSS. Este o mostră dificil de contestat a ipocriziei și a utilizării tehnicilor războaielor hibride. Mai mult, în Rusia sunt interzise practic toate organizațiile care au denumiri cu acronimul URSS. E clar de ce, printre idolii lui Vladimir Putin nu figurează liderul bolșevic, Vladimir Lenin, ci țarul Alexandru al III-lea, sub care a înflorit ohranka. Vladimir Putin vine din serviciile secrete și ține mult la prietenii săi din tinerețe, pe care i-a ajutat să-și facă averi de miliarde. Este de neimaginat că ar putea renunța la prieteni și trăda interesele acestora. Deși, nu este exclus că ar fi vorba despre o nebunie. Așa că nostalgicii după URSS nu au nicio șansă să asiste la renașterea URSS, doar la revenirea în închisoarea popoarelor.