logo

Eremei Priseajniuc: CPE - o platformă bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la proiectul de extindere a UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/eremei-priseajniuc-cpe-o-platforma-buna-pentru-a-face-8004_1096773.html

Comunitatea Politică Europeană nu este o alternativă a Uniunii Europene, dar este un spațiu de discuții într-un format mai larg care poate servi drept catalizator, inclusiv, al proceselor de integrare a Republicii Moldova în UE. Faptul că a doua reuniune a CPE va avea loc în Republica Moldova este un puternic semnal de susținere din partea Europei. Aceasta este opinia lui Eremei Priseajniuc, vicepreședinte al Partidului Social Democrat European din Moldova și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri de la IPN.

„Comunitatea Politică Europeană este o completare, un catalizator în procesul nostru de integrare europeană, o platformă foarte bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la acel proiect de extindere a Uniunii Europene. Republica Moldova, alături de Ucraina sunt state candidate la aderare. Trebuie să înțelegem un lucru foarte important, că liderii țărilor membre ale UE, care reprezintă marile familii politice europene, și-au unit eforturile pentru a se solidariza și a ajuta Republica Moldova în beneficiul cetățenilor”, a spus Eremei Priseajniuc.

Eremei Priseajniuc a menționat totodată că reuniunea Comunității Politice Europene, care se va desfășura în Republica Moldova ar putea fi un bun prilej pentru a fi luate decizii în vederea sporirii securității regionale și nu doar. „Atunci când noi vorbim despre valorile europene trebuie să transpunem și modul de consolidare a capacităților și eforturilor comune. Acest eveniment va crea acea oportunitate de a interacționa cu liderii europeni. Poate acuma e momentul de reconciliere a Republicii Moldova, noi avem obligația să fim egali în drepturi. Tot ce se va discuta la acest eveniment va fi ulterior transpus în realitate. Aspectul foarte important este securitatea, provocările cu care ne confruntăm, securitatea energetică, dezvoltarea noastră. Aceste subiecte trebuie minuțios discutate”, a mai declarat Priseajniuc.

Vicepreședintele Partidului Social Democrat European din Moldova a declarat că, în același timp, Republica Moldova trebuie să depună un efort colosal pentru îndeplinirea condiționalităților UE în vederea trecerii la următorul pas. „Va trebui să fie depus un efort colosal pentru îndeplinirea acelor condiționalități înaintate. Urmează să fie luată în considerare și calitatea acestor reforme, nu doar bifarea lor. Avem sectorul justiției, unde trebuie să fim foarte atenți. Trebuie să recunoaștem că statutul de stat candidat la aderare a Republicii Moldova a reieșit în mare parte de contextul regional. De aceea, trebuie să fim foarte atenți. De unul singur nu poți merge pe acest drum, ci trebuie parcurs de toți cetățenii. În acest sens, ajutorul care vine din partea României este unul foarte important. În toate perioadele dificile pentru Republica Moldova, România a fost alături de țara noastră”, a mai spus Priseajniuc.

Cât privește aportul pe care-l poate aduce fiecare cetățean în vederea susținerii unui scop comun, Priseajniuc a menționat: „În aceste două zile noi vom fi ambasadori ai țării noastre, noi avem obligația ca să arătăm tot ce e mai bun. Este o posibilitate și o ocazie deosebită să arătăm ceea ce ne reprezintă, bunătatea și deschiderea noastră. Ni se întinde o mână să fim în pas cu întreaga civilizație europeană. Noi trebuie să valorificăm la maximum la această oportunitate”.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică”, ediția a 1-a a fost realizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.