logo

Energocom a achiziționat gaze din zona Mediterană în regim de testare


https://www.ipn.md/index.php/ro/energocom-a-achizitionat-gaze-din-zona-mediterana-in-regim-7965_1093794.html

SA Energocom a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers acest coridor. Au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina. Despre aceasta a anunțat directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, într-o postare pe o rețea de socializare, citat de IPN.

Victor Bînzari a menționat că importul a fost realizat pentru a diversifica sursele de achiziționare a gazelor naturale și a asigura securitatea energetică a țării. În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești.

Potrivit lui, sunt mai multe potențiale surse de gaze aflate în discuții. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care vine spre Chișinău, la fel cum se vor testa și alte rute din regiune. „Energocom trebuie să aibă construite poduri și relații cu cât mai multe companii din țări europene, astfel încât Republica Moldova să fie asigurată sută la sută cu gaze naturale și energie electrică”, a afirmat directorul Energocom.

Datele Transgaz arată, pentru ziua de 1 decembrie, flux fizic de gaze dinspre România spre Ucraina, prin punctul de la Isaccea. Ulterior acest gaz a curs spre Republica Moldova. Astfel, Moldova poate primi cantități suplimentare de gaze ocolind Transnistria controlată de Rusia și, de asemenea, devine posibil ca volumele provenite din sud să fie injectate în depozitele ucrainene, a precizat publicația britanică de specialitate ICIS citată de economica.net.

Din România spre Ucraina gazul a curs prin firul T1 al gazoductului transbalcanic, care tranzitează Dobrogea între Negru Vodă (granița cu Bulgaria) și Isaccea (granița cu Ucraina).