logo

Elveția oferă un pachet de sprijin suplimentar pentru Republica Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/elvetia-ofera-un-pachet-de-sprijin-suplimentar-pentru-republica-7965_1098327.html

Elveția a mărit bugetul pentru programele și proiectele dezvoltate în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare elvețiană la Chișinău, în cadrul unei întrevederi cu premierul Dorin Recean, transmite IPN.

Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Guido Beltrani, a declarat că o parte din fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru a sprijini bugetul de stat prin intermediul unui fond fiduciar al Băncii Mondiale, în timp ce o altă parte va fi utilizată pentru finanțarea proiectelor din domeniul sănătății, promovarea dezvoltării economice și îmbunătățirea serviciilor publice și a condițiilor de viață în diferite regiuni ale țării.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că prin proiectele comune moldo-elvețiene, Guvernul va putea sprijini comunitățile din Republica Moldova. „Punem accent pe creșterea productivității, dezvoltarea economică, atragerea investițiilor și susținerea autorităților publice locale. Este important ca cetățenii și mediul de afaceri din întreaga țară să beneficieze de cele mai bune condiții pentru dezvoltare”, a spus prim-ministrul.

Proiectele sprijinite de Elveția urmăresc atingerea unor rezultate în mai multe domenii. În sectorul sănătății rezultatele ar trebui să  aducă o mai bună pregătire pentru tratarea pacienților cu accidente vasculare cerebrale. Un alt obiectiv al acestora ar fi îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice și private din anumite municipalități, dar și îmbunătățirea rezistenței micilor fermieri la deteriorarea condițiilor de producție. De asemenea, Elveția va sprijinii și integrarea socio-economică a refugiaților ucraineni pe piața muncii din Moldova.

Proiectele sprijinite de Elveția în Republica Moldova vizează  schimbările și reformele sistemice, de care beneficiază întreaga populație, în special grupurile mai vulnerabile și marginalizate.