logo

Elevii merg începând de astăzi, 1 septembrie, la școală. Mesajele autorităților


https://www.ipn.md/index.php/ro/elevii-merg-incepand-de-astazi-1-septembrie-la-scoala-7967_1075854.html

Elevii din școlile publice și private merg, începând de astăzi, 1 septembrie, la școală. Având în vedere pandemia, în instituțiile de învățământ nu au loc careuri solemne, iar activitatea în instituțiile de învățământ are loc în funcție de modelul ales de fondator. Activitatea în clase va începe cu menținerea distanței fizice de cel puțin 1,5 metri și respectarea măsurilor anti-epidemiologice. Prima oră în noul an școlar este dedicată comportamentului responsabil în spațiul școlii și în comunitate. Iar modulul „Modul sănătos de viață” va fi aplicat toată luna septembrie. Procesul de studii în universități se va desfășura online în primele două săptămâni de studiu.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, le-a dorit tuturor școlarilor un an bun și rodnic, cu rezultate meritorii și alese împliniri sufletești. „Cu emoție și dor vă urez „Bine ați revenit în școală!” Emoție, pentru că bucuria revederii în acest an este una aparte, marcată de dificultatea momentului pe care-l traversăm și care ne-a ținut fizic - atâta timp - departe unii de ceilalți. Dor, pentru că nostalgia anilor de școală se strecoară an de an, de 1 septembrie, în sufletul adulților de astăzi, transpunându-i - imaginar - în elevii care au fost ieri”. Ministrul și-a exprimat recunoștința față de copii, elevi și studenți pentru ocazia de a redescoperi bucuria conectării la experiența de cunoaștere a lumii, sub toate aspectele ei, dar și față de dascălii care au înțeles să transforme școala într-un mediu propice schimbului de idei, într-un loc al prieteniilor și al mentoratului.

Președintele Igor Dodon a felicitat profesorii, părinții și studenții cu început de an școlar 2020-2021. El a remarcat că pandemia a intervenit în cursul firesc al lucrurilor, fapt care va reseta obișnuințele și va face oamenii să accepte versiunea alternativă, dar temporară de realizare a procesului educațional în acest an școlar. „Lecțiile la distanță, noile instrumente de lucru cu mijloace tehnologice sunt doar o variantă în complexul proces de predare-învățare, proces din care nu se exclude sârguința, râvna, curiozitatea și marea dorință de a ști”. Președintele a apreciat rolul profesorilor, spunând că nicio tehnologie avansată nu-i va putea înlocui pe cei care de astăzi, completează rândurile celor din „linia întâi”. Potrivit președintelui, indiferent de condiții, școala trebuie să progreseze și să-și realizeze misiunea nobilă și extrem de responsabilă ce-i revine dintotdeauna.

Și premierul Ion Chicu, le-a urat elevilor și studenților un nou an de studii cât mai intens, plin de realizări și descoperiri frumoase. „Ca și alte sărbători, în acest an, Ziua Cunoștințelor o marcăm diferit. Ceea ce ne dorim e să acumulăm cunoștințe în siguranță, pentru că, din păcate, noi provocări apar în fața umanității. Este necesar să fie asigurate condiții corespunzătoare pentru protejarea sănătății copiilor și tinerilor Moldovei. Vă mai amintiți de vorba înțeleaptă „o minte sănătoasă într-un corp sănătos”? Această expresie s-a transcris de pe peretele școlii în subconștientul nostru și încercăm s-o aplicăm tot restul vieții. Cred că boala sau starea de bine, ignoranța sau cunoașterea nu vine de la faptul că trăim în orașe sau sate, la poalele munților sau pe malul mării sau de la faptul că practici o meserie sau alta. Important este armonia cu oamenii din jur, ceea ce poate asigura deschiderea către lucruri noi”, a scris premierul pe o rețea de socializare. El i-a încurajat pe elevi să fie recunoscători dascălilor lor, să fie deschiși pentru ca la un moment dat va trebui să transmiteți mai departe cunoștințele și experiența acumulată.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că s-a încheiat cea mai neordinară vacanță de vară și a început începe cel mai neobișnuit an școlar. Potrivit speakerului, autoritățile, administrațiile liceelor, gimnaziilor, grădinițelor de copii au depus eforturi enorme pentru a adapta, foarte minuțios, procesul educațional la cerințele actuale în sănătatea publică. Chiar dacă par extraordinar de rigide, regulile au fost concepute astfel încât copiii și pedagogii să fie în siguranță, iar orele – maxim conforme cu standardele educaționale clasice. „Știu că în contextul noului an școlar așteptați cuvinte de consiliere și încurajare din partea demnitarilor de stat. Este firesc, odată ce ne-ați încredințat responsabilitatea să orânduim lucrurile în țară”. Zinaida Greceanîi a accentuat că autoritățile vor fi aproape ca oricând de pedagogi, vor împărți grijile și responsabilitățile și-i vor motiva după meritul și eforturile depuse. Ea a mai remarcat că se lucrează la îmbunătățirea condițiilor, pentru ca anii de școala să fie utili, plăcuți și să rămână o amintire frumoasă pentru elevi.

Instituțiile de învățământ și-au sistat activitatea din 11 martie, în legătura cu pandemia COVID-19. Elevii au făcut ore la distanță, online.