logo

Elena Pahomova: Rezoluția ONU nu este orientată spre bunăstarea poporului


https://www.ipn.md/index.php/ro/elena-pahomova-rezolutia-onu-nu-este-orientata-spre-bunastarea-poporului-7978_1042565.html

Expertul Elena Pahomova susține că niciuna dintre deciziile guvernării din ultimii ani nu a fost orientată spre bunăstarea poporului. Respectiv, și hotărârea ONU de retragere completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova se înscrie în acest șir logic. Potrivit expertei, logica actualei guvernări este doar una – interesul personal de îmbogățire prin intermediul unor anumite scheme – gaz, electricitate etc, iar un alt interes poate fi menținerea la guvernare. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice „Consecințele (politice, economice, sociale, internaționale) ale discuției privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, organizate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

„Care vor fi consecințele acestei decizii ONU– niciuna. De ce? Pentru că poporul nostru cum nu a luat decizii cu privire la ceea ce se întâmplă în țara, așa și nu va lua. O astfel de rezoluție ar putea genera efecte doar dacă ar fi obținute consensuri între cele două maluri ale Nistrului. Ceva cardinal în aceste relații a avut loc? Nimic”, a opinat experta, menționând că acele înțelegeri, documente mărunte, care au fost semnate până acum, au o semnificație neimportantă.

Elena Pahomova a mai spus că ar vrea să vadă mecanismul de implementare a acestei rezoluții, dar este clar că acesta nu există la Chișinău. Cunoscând mentalitatea locuitorilor din regiunea transnistreană, spune experta, aceștia nu vor permite astăzi evacuarea. Experta a mai spus că tot ceea ce se întreprinde în raport cu regiunea transnistreană poartă un caracter punitiv și nu există o dorință de a clădi acele poduri de încredere despre care tot se vorbește.

Consecințele rezoluției pentru Moldova pot fi privite doar din punct de vedere tehnic. Ea spune că dacă armata rusă va pleca din regiune, nu vede cui i-ar putea fi încredințată păzirea acelor depozite pe care le păzește actualmente armata rusă. Aceasta crede că în afară de declarații politice documentul nu aduce un impact real. „Mă îngrijorează ce va urma în listă, eu mă tem de ceea unde poate ajunge guvernarea în jocurile cu vestul, jocuri care pot influența oameni concreți. Oamenii pentru ei nu contează, securitatea nu contează, sunt gata să facă orice pentru a rămâne la putere” susține Elena Pahomova.

Experta mai spune că pasul făcut de autorități poate fi calificat drept unul anti-rus. „Se creează impresia că acesta este un punct al unei înțelegeri a guvernării cu partenerii de dezvoltare pentru a înrăutăți relațiile cu Federația Rusă. Rusia deocamdată nu reacționează și cred că până la alegerile parlamentare vreo reacție nici nu va fi”. Potrivit Elenei Pahomova, de la guvernarea actuală din Moldova nu te poți aștepta la prea multe în componența actuală și cu atât mai mult că înainte sunt alegerile parlamentare. „Cert este că guvernarea de la Chișinău este urmărită de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru că de ea depinde cum se poate schimba relația dintre Chișinău și Tiraspol, dar și atitudinea față de Tiraspol a Federației Ruse”, a spus Elena Pahomova.

Dezbaterile publice „Consecințele (politice, economice, sociale, internaționale) ale discuției privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, constituie ediția a 91-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.